Na Gradini obilježena 24. obljetnica krvave pogibije hrvatskih branitelja
Čapljina, Stolac i Mostar
OBJAVA: Četvrtak, 13. srpnja 2017. 20:58
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: Z.D.
Križ zastava HRHB neboGradina obljetnica 2017Gradina obljetnica 2017HRHB Herceg Bosna zastava vjetarGradina obljetnica 2017Gradina obljetnica 2017Gradina obljetnica 2017
1
Križ zastava HRHB nebo
Gradina obljetnica 2017
Gradina obljetnica 2017
HRHB Herceg Bosna zastava vjetar
Gradina obljetnica 2017
Gradina obljetnica 2017
Gradina obljetnica 2017

Preživjeli suborci ponovno su se prisjećali trenutaka kada se branila hrvatska sloboda, za koju nije bilo nikakvog uvjetovanja.

U obrani hrvatske opstojnosti i slobode na lokalitetu Gradina, između čapljinske, stolačke i mostarske općine, prije točno 24 godine život su izgubila 24 hrvatska branitelja iz općina sa juga Hercegovine.

Po mnogim pokazateljima bio je to najkrvaviji dan na ovom dijelu bojišta.

U spomen na sve poginule branitelje i trajnu zahvalu za njihov veliku žrtvu - polaganje života za hrvatsku slobodu, na Gradini je još ranije podignut veliki križ ispred kojega se svake godine na ovu godišnjicu okupljaju njihove obitelji, preživjeli suborci, civilna i vojna izaslanstva, te mnoštvo žitelja južnohercegovačkih općina.

Tako je bilo i ovog 13. srpnja kada su svi bili u zajedničkoj molitvi za duše hrabrih i poginulih hrvatskih branitelja.

Preživjeli suborci ponovno su se prisjećali trenutaka kada se branila hrvatska sloboda, za koju nije bilo nikakvog uvjetovanja.


Sveta misa za braniteljem služena je pod velikim križem (Foto: Bljesak.info)

Imena poginulih na Gradini vrijedi spomenuti: Goran Rebac, Vedran Đoković, Lenko Bule, Josip Bule, Zlatko Ivanković, Gojko Galić, Nikola Krmek, Krešo Bubalo, Dragan Miličević, Radoja Vidaković, Slavko Previšić, Ilija Krešić, Zoran Šuman, Franjo Bošković, Ivan Šimović, Vinko Babić, Zdravko Jelić, Ivan Čović, Miroslav Mandarić, Kruno Zlomislić, Slavko Kulaš, Božo Anić, Zdravko Sopta i Branko Grgić.

U spomen na branitelje himnu Lijepa naša otpjevala je klapa ''Trebižat'', klapa Hrvatskog kulturnog - umjetničkog društva ''Seljačka sloga'' iz Trebižata.

Vijence ispred križa na Gradini položili su izaslanstvo Udruga proisteklih uz Domovinskog rata općine Čapljina, izaslanstvo Općine Čapljina predvođeno načelnikom dr. Smiljanom Vidićem zajedno sa izaslanstvima susjednih općina - Neum, Čitluk, Stolac i Ravno te izaslanstvo Hrvatskog narodnog sabora u BiH.

Za vrijeme propovijedi svećenici su zamolili predstavnike civilne i vojne vlasti da učine sve što je u njihovoj moći da održe jedinstvo hrvatskog naroda, te da učine sve za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, kako žrtva ovih branitelja ne bi bila uzaludna.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
ja ti
1. ja ti
prije 36 dan.
Eto SDA sutra Putevima pobjede ABiH .. kao za Lipanjske zore u Mostaru .. Kad su bile lipanjske zore to jos nije ni bio Alijin rat ..
+29
-20
1
BA
Mozilla