Značajan datum

Muslimani obilježavaju dan rođenja proroka Muhammeda

Kultura / Flash | 02. 01. 2015. u 14:58 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimani širom Balkana učenjem mevluda obilježavaju dan rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a. s., i prigodnim programom prisjećaju se njegovog rođenja, života i misije.

Prorok Muhammed, a.s., je rođen 12. rebi-ul-evvela po hidžretskom kalendaru, a ovaj za muslimane jedan od najznačajnijih datuma, bit će obilježen diljem islamskog svijeta.

Središnja mevludska manifestacija u BiH bit će održana sutra u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, što je ujedno i središnji događaj manifestacije "Selam, ya Resulallah“, kojom muslimani u BiH obilježavaju mjesec rođenja poslanika Muhameda.

Mevlud ima za cilj da vjernike nauči načinu života poslanika Muhammeda, a. s., koji je bio čovjek i prorok i uzor kako treba živjeti. Prorok je podučio kako se treba ponašati prema roditeljima, supružnicima, rodbini, komšijama, te kako pomagati bolesne, siromašne i nemoćne.

Manifestacijom "Selam, ya Resulallah", koju već osmu godinu zaredom organizira Medžlis Islamske zajednice u Sarajevu, obilježava se mjesec rođenja proroka Muhammeda.

Muslimani u Srbiji će od večeras nizom vjerskih programa i manifestacija početi obilježavanje rođenja proroka Muhammeda.

Obilježavanje rođenje Proroka Muhammeda, po islamskom lunarnom kalendaru 12. rebiul-evvela, obilježava se u svime džematima u Beogradu, Vojvodini i središnjoj Srbiji, Preševskoj dolini i Sandžaku.

Kopirati
Drag cursor here to close