Muslimani slave Bajram

Muhamed ef. Velić za Bljesak.info: Nedostaje nam iskrenosti, a to je ono što Bog od nas traži

Kultura / Vjera | 01. 09. 2017. u 07:04 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimanski vjernici u Bosni i Hercegovini i svijetu danas slave prvi dan Kurban bajrama. Kurban ili Hadži bajram za muslimane su veliki mubarek dani, dani velikog Božjeg dobra. Za njega se vežu dva obreda, a to su hadž, kao hodočašće, i kurban, kao žrtva Stvoritelju.

Središnja bajramska svečanost u našoj zemlji održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu. Kako je priopćeno iz Islamske zajednice BiH, klanjanje bajram-namaza počelo je u 6:47 minuta. Bajram-namaz i bajramsku hutbu predvodio je reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

Hadž je put povratka Bogu

Ovaj veliki praznik, nazvan i praznik žrtve, muslimani slave četiri dana, a vezan je za obred hadža, veliko hodočašće muslimana u sveti grad Meku, koji je jedan od pet osnovnih dužnosti muslimana.

''Hadž označava putovanje iza kojeg nema putovanja. To je put povratka Bogu, ali je to u isto vrijeme i put s ljudima, tj. prema ljudima, u najboljim namjerama. Tome nas hadžski obredi uče, da budemo okrenuti jedni prema drugima, dok stojimo pred Bogom, a ne da budemo okrenuti jedni protiv drugih, dok smo na Boga zaboravili'', istaknuo je u bajramskom razgovoru za Bljesak.info sarajevski imam Muhamed ef. Velić.

Prvog dana Bajrama završavaju se svečanosti hodočašća Kabe u Meki pa brojni hodočasnici masovno idu na ovo sveto mjesto.

Za vrijeme Kurban-bajrama muslimani kolju kurban (ovna) i dijele ga sirotinji, susjedima i rodbini prema utvrđenim pravilima: trećina sirotinji, trećina prijateljima i susjedima i trećina obitelji.
''Kurban jezično označava blizinu, a to u biti znači da se sa žrtvama, koje prinosimo Stvoritelju, trebamo približiti Uzvišenom Bogu, očišćeni od grijeha, ali se približiti i ljudima, očišćeni od loših namjera'', ističe naš sugovornik.

Bog traži iskrenost i dobrotu

Klanje kurbana, odnosno žrtvovanje prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Sama simbolika Kurban bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti.

''Božje bi zadovoljstvo i ljudska sreća bila da jedina krv koja se proljeva na Ovome svijetu bude samo ta – kurbanska'', naglašava ef. Velić u razgovoru za Bljesak.info.

Nakon bajram-namaza i čestitanja Bajrama, muslimanski vjernici idu na mezarja kako bi uputili dovu za svoje umrle.

''Nažalost, vjera i molitvene riječi, tj. naše dove još uvijek ne spašavaju živote nedužnih ljudi. Nedostaje nam iskrenosti, a to je ono što Bog od nas traži, da budemo iskreni pred Njim i dobri jedni prema drugima, da dobrotu preporučujemo a da zlo zabranjujemo i na njega kao takvog ukazujemo, bez obzira gdje god bilo, il' na tronu il' na grani'', poručio je ef. Velić.

Tijekom bajramskih praznika muslimanski vjernici posjećuju i čestitaju praznik svojim najmilijima, rođacima, susjedima i prijateljima. Posjeti bližnjima su obvezan i sastavni dio bajramskih praznika muslimana.

Kopirati
Drag cursor here to close