Brčko

'Mrtve ribe plivaju na leđima' zatvorile konkurencijski dio programa

Kultura / Flash | 25. 11. 2016. u 08:36 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstava 'Mrtve ribe plivaju na leđima' po istoimenoj knjizi Josipa Mlakića i u režiji Tanje Miletić Oručević, u četvrtak navečer zatvorila je konkurencijski dio programa 33. susreta pozorišta/kazališta Bosne i Hercegovine u Brčkom.

Ova je predstava koprodukcija tri teatra: Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Bosanskog Narodnog pozorišta Zenica i okupila je 17 glumaca iz Mostara i Zenice, priopćeno je iz Narodnog pozorišta.

U predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo. Adaptaciju teksta potpisuju Tanja Miletić Oručević i Dragan Komadina.

Na okruglom stolu održanom nakon predstave, kojim je moderirao teatarski kritičar Mladen Bićanić, govorilo se o predstavi i načinu na koji ona odgovara na temu ovogodišnjih Susreta: 'Potraga za istinom'. ''Dok jato ždralova leti iznad jednog neimenovanog grada u BiH u kojem je bio rat i njegovi ožiljci još su svježi, pratimo sudbine nekoliko likova. Oni su usamljeni, nesretni, 'zapleteni' u plastične bijele vrećice koje plove gradom''.

U ovoj su se predstavi spojile čudne energije tri teatra, bio je jedan od komentara publike okruglog stola, udružili su snage i stvorili jedan teatarski biser.

Selektor Susreta Vlado Kerošević je na okruglom stolu rekao da predstava 'Mrtve ribe plivaju na leđima' zatvorila konkurencijski program Susreta jer smatra 'da je to predstava koja govori o minutu pred kolektivnom sahranom svih nas'.

'Ovdje je toliko daleko i duboko sakrivena istina da život skoro da nema smisla. Katarza za mene u ovoj predstavi je plastika. Plastika je čudo. Žena u predstavi 3000 plastičnih cvjetova je zabola na grob svoga sina, a ne prirodnih. To je put ka kolektivnoj sahrani. Ako na vrijeme zabodemo plastične cvjetove na grobove prije nego što umremo, plastika će živjeti vječno, a nas će nestati. Tako da će i smeće od plastike nadživjeti našu ideju o slobodi, o životu, o budućnosti. Ovo je sarkazam kojim vas sve skupa pozivam na otrježnjenje, na pogled u zjenicu oka svoga, da vidimo gdje se nalazi istina', rekao je Kerošević.

Uskoro slijede nove izvedbe predstave 'Mrtve ribe plivaju na leđima' u Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close