Predstava

'Mrtve ribe plivaju na leđima' petog dana Festivala bh. drame

Kultura / Flash | 10. 05. 2017. u 10:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Petog dana 16. festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra Zenica – Sarajevo 2017. u okviru Natjecateljskog programa je odigrana predstava "Mrtve ribe plivaju na leđima" nastala prema tekstu Josipa Mlakića, u režiji Tanje Miletić-Oručević i u koprodukciji Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, Narodnog pozorišta u Mostaru i Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Ova je predstava dramski prvijenac Josipa Mlakića, višestruko nagrađivanog književnika i scenarista, odnosno praizvedba njegovog teksta. Predstava je okupila sedamnaest glumaca iz tri teatra od kojih neki prvi put rade zajedno, cijeloj je ekipi bila veliki izazov, ali su svi uvjereni da je s ovom predstavom napravljen dobar posao.

U predstavi igraju Nedžad Maksumić, Miro Barnjak, Robert Pehar, Faketa Salihbegović Avdagić, Jelena Kordić Kuret, Saša Handžić, Uranela Agić Burina, Velimir Pšeničnik Njirić, Emir Sejfić, Emir Spahić, Ivan Skoko, Bojan Beribaka, Zlatan Školjić, Jasmin Krpo, Nikolina Marić, Angela Bulum i Maja Zećo.

Adaptaciju teksta potpisuju Dragan Komadina i Tanja Miletić Oručević, scenografi i autori videa su Matko Vekić i Mirta Vekić, kostimografkinja je Sabina Trnka, a autor glazbe Atila Aksoj.
Šestog dana Festivala bosanskohercegovačke drame i autorskog teatra na Maloj sceni "Žarko Mijatović" večeras će biti izvedena predstava "Rod i dom" nastala prema tekstu Safeta Sijarića i Hasana Džafića, a u režiji Vlade Keroševića, zatim u okviru Natjecateljskog programa predstava Pozorišta Prijedor "Bunar" nastala prema tekstu Radmile Smiljanić, u režiji Darka Cvijetića, dok će u Narodnom pozorištu Sarajevo biti odigrana predstava "Moja Fabrika" nastala prema tekstu Selvedina Avdića, priopćeno je iz BNP Zenica.

Kopirati
Drag cursor here to close