Centar za kulturu

Mostarsko ljeto predstavilo izložbu grafika

Kultura / Flash | 10. 08. 2017. u 21:12 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Irfan Handukić izložio je svoja 24 rada pod nazivom 'Retro grafike' u Centru za kulturu, u okviru festivala 'Mostarsko ljeto', a tim povodom upriličena je skromna svečanost.

Na samom otvaranju obratili su se direktor Centra za kulturu Senad Suljić, autor izložbe, te Dario Terzić.

"Ovaj ciklus sadrži 60 radova, a ovdje je izloženo njih 24. U rad je unesen jedan printani dio na istom papiru na kojem se tiska duboki tisak sa mojih matrica, sa mojih originalnih matrica. Tako da na istom grafičkom listu imamo dva postupka", kazao je autor izložbe.

Radovi iz ciklusa 'Retro grafike' su rezultat dugogodišnjeg likovnog istraživanja u grafičkom mediju dubokog i visokog tiska sa fokusom na specifično značenje linije. Ovaj umjetnk reciklira oblike, preslagujući ih formira jasne i dinamične kompozicije čime naglašava prostor kao važan elemenat njegovih grafičkih uradaka.

Ova izložba je do sada obišla nekoliko gradova u BiH poput Tuzle, Bihaća, Banja Luke, a nakon Mostara svoju 'turneju' po BiH autor će završiti u Sarajevu. "Ciklus izlaganja ću završiti u Savremenoj Galeriji umjetnosti 'Java' u Sarajevu. Izložbu prati jako dobar katalog, u koji je uneseno sve što je neophodno, sa velikom recenzijom", istaknuo je Handukić.

Izložba će biti slobodna za razgledanje narednih sedam dana.

Već u petak u sklopu 'Mostarskog ljeta' bit će održan koncert Alme Subašić, u bašti instituta 'Yunus Emre', a ulaz je besplatan.

Kopirati
Drag cursor here to close