Božićni razgovor

Mostarski paroh Radivoje Krulj: Naša najveća zebnja je odlazak mladih

Kultura / Flash | 06. 01. 2017. u 07:45 I. Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon četrdesetodnevnog velikog božićnog posta i pripremnih nedjelja pravoslavni vjernici u obiteljskom ozračju dočekuju Božić. Proslavu Hristova rođenja počinju već danas, na Badnji dan, kada će domaćin s muškim članovima obitelji otići u šumu usjeći badnjake i navečer ih u krugu obitelji postaviti na ognjište. Za badnjak po tradiciji sijeku hrastovo granje koje na vatri simbolizira svjetlost i toplinu koja grije i zbližava ukućane.

„Samo nas jedan dan dijeli od najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića. Bit Božića je ta da se Bog oblači u čovjeka kako bi čovjeka uzvisio do Boga u blagodati“, poručuje mostarski paroh Radivoje Krulj s kojim smo za Bljesak.info razgovarali u povodu pravoslavnog Božića.

Pravoslavni vjernici, kao i svi kršćani, dočekuju Božić s posebnom radošću. Božićno drvce i jasle, stari tradicionalni običaji i raznovrsna jela i božićne pjesme čine neizostavni dio svake pravoslavne obitelji koja u ljubavi i radosti dočekuje svoj najradosniji praznik.

„Naši domovi se ukrašavaju jer dolazi najvažniji i najveći gost, koji u biti i nije gost nego istinski domaćin, a to je Sin Božji. Tako isto i naša obitelj. Osim ovih vanjskih priprema i ukrašavanja doma, jedni drugima poklanjamo posebnu pozornost i ljubav i darove pune ljubavi, a najvažnije od svega jest otvoriti svoja srca za malog Boga, Bogića – Božića“, ističe mostarski paroh.

Bit Božića ostaje nepromijenjena

On će Božić dočekati u krugu svoje supruge Nataše i šestero djece u njihovom obiteljskom domu u Mostaru. Prisjećajući se svoga djetinjstva i paljenja badnjaka na ognjištu svojih djedova, o čemu rado priča svojoj djeci, najviše ga žalosti što „suvremeni, gradski način života ne omogućuje onaj stari način paljenja badnjaka, doma punog slame gdje čitav dom postaje vitlejemska pećina i niza drugih tradicionalnih običaja“.

„U svakom slučaju bitna su naša srca i otvorenost za Boga. Ta bit je nepromijenjena“, dodaje.
Priprava za proslavu Božića kod pravoslavaca počinje još od Nikoljdana, nakon kojeg se kroz tri nedjelje proslavljaju dani posvećeni djeci (djetinci), majkama (materice) i očevima (očići).

„Smisao tih nedjelja jest u tome da jedni druge vežemo vezama zajednice i ljubavi te da se potrudimo biti ikona svete Božje porodice i trojednoga Boga“, ističe mostarski paroh Radivoje Krulj u razgovoru za Bljesak.info.

Pravoslavni vjernici mostarske parohije od prošle godine imaju priliku božićnu liturgiju slaviti na sva četiri liturgijska mjesta koja su bila aktivna i prije nesretnih ratnih razaranja.

„Tako će biti i ove godine. Liturgiju ćemo služiti u Mostaru, Žitomisliću, Bijelom Bolju i Blagaju, s tim da ove godine imamo posebnu radost jer ponoćnu božićnu liturgiju u Mostaru predvodi naš episkop – vladika Grigorije“, poručuje Krulj.

Bratski odnosi s drugim religijskim zajednicama

Srpska pravoslavna crkvena općina Mostar i srpske kulturne udruge pripremaju tradicionalni 11. po redu božićni koncert za nedjelju, 8. siječnja 2017. godine, u 19 sati u Hrvatskom domu herceg Stjepan Kosača u Mostaru.

„Imat ćemo svešteničku božićnu besjedu profesora Vladislava Topalovića, cjelovečernji koncert Srbskih pravoslavnih pojaca iz Beograda koji će se predstaviti spletom duhovnih, nacionalnih i etno pjesama, te nastup mostarske djece, učenika pravoslavne vjeronauke uz instrumentalnu pratnju učenika muzičke škole Sveti Roman iz Nevesinja“, za Bljesak.info otkriva paroh koji je postao sinonim suživota i povratka u gradu na Neretvi.

Od povratka u Mostar aktivno radi na obnovi duhovnog života pravoslavne zajednice te posebno ističe odličnu suradnju i bratske odnose s drugim religijskim zajednicama u Hercegovini.

„Položaj pravoslavnih vjernika je isti kao i položaj svih drugih koji žive u Hercegovini. Naša najveća zebnja je odlazak mladih trbuhom za kruhom“, smatra ovaj vrijedni paroh te poručuje da „se radujemo jedni drugima jer ako se radujemo jedni drugima radujemo se Bogu koji je postao jedan od nas“.

Kopirati
Drag cursor here to close