Što nas čeka u Pozorištu

Mostarski Hotel u borbi za sarajevski Osmijeh

Kultura / Kazalište | 11. 05. 2017. u 10:10 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Do kraja ovog mjeseca u Narodnom pozorištu Mostar su na repertoaru sljedeće predstave: u petak, 12. 5. u 20 sati u NPM-u bit će izvedena monodrama ''Čelična Lady'' (Ljubica Ostojić / Sead Đulić), kojom glumica i dugogodišnja direktorica Narodnog pozorišta Mostar Hadžija Hadžibajramović obilježava 50 godina umjetničkog rada; predstava ''Soboslikar'' (Donald Churchill / Emir Spahić) na repertoaru je u petak, 19. 5. u 20 sati u 'Studiju 64' Narodnog pozorišta Mostar, a mjesec završavamo izvedbom hit komedije ''Mostarska djelidba'' (Skender Kulenović / Sulejman Kupusović) u petak, 26. 5. u 20 sati na Velikoj sceni.

Ulaznice za sve predstave su u prodaji (cijena je 7 maraka, s popustom za učenike, studente i penzionere 3,50 KM) i mogu se kupiti i rezervirati na blagajni NPM-a.

Mostarsko Pozorište najavilo je i da s predstavom ''Hotel Plaza'' po tekstu Neila Simona i u režiji Admira Glamočaka u konkurenciji za nagrade regionalnog festivala pozorišne komedije Osmijeh Sarajeva, koji se od 12. do 20. 5. 2017. održava u Sarajevu.

Od ukupno 33 prijavljene predstave, odabrano je osam kazališnih komada nekih od najboljih kazališta regije (Kazalište Kerempuh iz Zagreba, Atelje 212 iz Beograda, Teatar Komedija Skopje...), među kojima je i Narodno pozorište Mostar, i koje će natjecati za osvajanje vrijednih nagrada i to u kategorijama: Najbolja predstava, Najbolji glumac, Najbolja glumica, Najbolji mladi glumac i Najbolja mlada glumica.

Kompletan festivalski program će se održavati u Bosanskom kuturnom centru (BKC) u Sarajevu, a ''Hotel Plaza'' je u programu u srijedu, 17. 5. u 20 sati.

Predstava je premijerno izvedena prošle godine i već je nagrađivana na festivalima: glumica Jasna Žalica je za ulogu Karen Nash u predstavi osvojila glumačku nagradu na 35. Pozorišnim/Kazališnim igrama BiH u Jajcu, a Maja Zećo je za ulogu Muriel Tate u ovoj predstavi osvojila nagradu za najbolju glumicu na 13. Međunarodnom festvalu komedije ''Mostarska liska''. U predstavi igraju: Jasna Žalica, Admir Glamočak, Emir Spahić, Maja Zećo, Amela Kreso, Emir Sejfić, Fatima Kazazić i Saša Oručević. Kostimografiju i scenografiju predstave potpisuje Amra Zulfikarpašić.

Po završetku kazališnog programa, svi prisutni će biti pozvani na Sarajevsko after party u okviru kojeg će biti održani koncerti: u srijedu, 17. 5., na dan izvedbe predstave ''Hotel Plaza'', nastupa Peretrojka – Zoster. Osim praćenja predstava i koncerata, svi zainteresirani će imati priliku biti na panel diskusijama te s protagonistima otvoreno porazgovarati o predstavama. Diskusije će voditi Almir Imširević.

Od gostovanja koprodukcijskih predstava ovog mjeseca, izdvajamo izvedbu predstave ''Mrtve ribe plivaju na leđima'' (Josip Mlakić / Tanja Miletić Oručević) u Zenici, koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i BNP-a Zenica, u konkurencijskom dijelu programa Festivala bh. drame i autorskog teatra, dok će koprodukcijska predstava Narodnog pozorišta Mostar i HNK Mostar ''Ajmo na fuka'' gostovati u Livnu 24. 5. zahvaljujući USAID-ovom projektu PRO-Budućnost, koji realizira Catholic Relief Services (CRS) u suradnji s partnerima.

Kopirati
Drag cursor here to close