Sjajni HNK Mostar

Mostarski 'Amlet će dugo živjeti

Kultura / Flash | 19. 05. 2017. u 08:43 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Premijerno izvedena predstava "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja"

Dugotrajnim pljeskom i ovacijama publika u mostarskom HNK sinoć je ispratila premijernu izvedbu predstave "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja".

Najpoznatije djelo hrvatskog autora Ive Brešana režirao je Ivan Leo Lemo, istaknuti hrvatski redatelj mlađe generacije s autorskim timom, scenografkinje Vesne Režić, kostimografkinje Mirjane Zagorec, autora glazbe Zvonimira Duspera i koreografa Lea Mujića.

Na Brešanovom "Hamletu u Mrduši Donjoj", angažirao je bio cjelokupni glumački ansambl, veliki broj vanjskih suradnik ali i jedno od najpoznatijih filmskih imena – Slaven Knezović koji u predstavi igra Bukaru ali i tri članice KUD-a sv. Ante iz Cima. U predstavi igraju Slaven Knezović, Robert Pehar, Ivan Skoko, Angela Bulum, Sanda Krgo Soldo, Miro Barnjak, Jelena Kordić Kuret, Bojan Beribaka, Nikolina Marić, Danica Džidić, Stana Šuman, Sofija Vrljić Mario Bošnjak i Zorislav Galić.

Uz mnogobrojnu mostarsku publiku, na premijernoj izvedbi u HNK Mostar bili su redatelji Vinko Brešan i Segor Hadžagić, glumica Ksenija Prohaska, glumci Dragan Despot i Goran Bogdan, književnik Josip Mlakić, izvršna direkorica Mostar Film Festivala Maja Lasić i brojni drugi gosti iz javnog života.

Redatelj i dramaturg Pozorišta mladih u Sarajevu Segor Hadžagić istaknuo je kako su originalna redateljska rješenja istinska rijetkost današnjeg teatra.

''Ovo je briljantna predstava. Ostati vjeran Brešanu, a pritom imati inventivna i originalna redateljska rješenja, istinska je rijetkost u današnjem teatru'', rekao je Hadžagić i dodao kako je riječ o glumački sjajnoj izvedbi, te da mu je teško izdvojiti bilo koga od glumaca jer su svi ostvarili odlične uloge.

Glumica Ksenija Prohaska izjavila je kako će "Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja" zasigurno postati veliki kazališni hit.

''Predstava je prema tekstu savršeno pročitana, divan glumački ansambl i ostvarenja. Hamlet i Ofelija su maestralno odigrali svoje uloge, kao i Bukara, Šimurina, Mačak. Glumci su izvrsni, a redatelj Lemo savršeno je i duboko pogodio nit i duh dalmatinske Zagore'', mišljenja je Prohaska.

Maja Lasić ističe važnost "Amleta" kao nasušne potrebe i u našoj, hrvatskoj i bh. "Mrduši".

''Istinski sam ponosna na cijeli ansambl, a posebno na brata Slavena kojeg sam uživala gledati u HNK Mostar i na kazališnim daskama, inače, nakon dugo godina. Dva sata su prošla kao dlanom o dlan što je prvotni pokazatelj dobro obavljenog posla u svim segmentima. Sinoć se rodio, a uvjerena sam kako će i dugo živjeti "mostarski 'Amlet"'',izjavila je Lasić.

Književnik Josip Mlakić naveo je aktualnost Brešanovog teksta, kao i same predstave, koja je praizvedena 1971. godine.

''Premijerno izvođenje jedne kultne predstave popu Brešanovog "Hamleta" velika je stvar, ne samo za Mostar, pogotovo jedna ovakva izvedba koja je oduševila sve nazočne. Dvije mi se stvari u vezi predstave čine najvažnijim: činjenica kako je jedna predstava koja je praizvedena davne 1971. danas aktualna kao i u to vrijeme, te sjajna glumačka izvedba glumaca ansambla HNK Mostar, pogotovo ako se zna kako je ova predstava glumački jako zahtjevna'', rekao je Mlakić.

Mlakić je istaknuo kako su ga posebno oduševile uloge Slavena Knezovića kao Bukare, Roberta Pehara kao Učitelja i Miru Barnjaka.

''Isplatilo se potegnuti 100-ak kilometara do Mostara i pogledati 'mostarskog Hamleta''' rekao je Mlakić.

Reprizne izvedbe su ranije rasprodane, a već sada se rezerviraju ulaznice za najavljene reprize koje će u HNK Mostar biti odigrane početkom lipnja.

Kopirati
Drag cursor here to close