Žitopromet

'Mostar Urban Restart' ide dalje: Radionice, izložbe i glazbeni program

Kultura / Flash | 15. 10. 2016. u 12:13 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od 13. do 16. listopada u krugu nekadašnje tvornice Žitopromet održava se intervencija Mostar Urban Restart, čiji je cilj, kako su objavili organizatori, otkriti ''nevidljivi'' prostor bivše tvornice građanima te predstaviti potencijal napuštenih prostora i ukazati stanovnicima na mogućnosti njegove transformacije i novih oblika korištenja.

''Stalna promjena kao najupečatljivija osobina koja karakterizira suvremeni grad neprestano mijenja sliku grada pritom često ne uzimajući u obzir kontekst u kojem se određena promjena događa. Ignoriranjem konteksta događa se da mnogi prostori ostaju zanemareni i prepušteni sami sebi te tako s vremenom postaju 'nevidljivi'.

Raspon nevidljivih prostora kreće od javnih prostora minimalnih veličina do napuštenih građevina impozantnih dimenzija koje se ne doživljavaju jer godinama stoje prazne i napuštene. Industrijski objekti naročito su zanimljivi jer se procesi (pa i građevine) vezani za industrijsku proizvodnju percipiraju kao prljavi, neugledni i nepoželjni u svakodnevnoj blizini'', navode organizatori.

Ističu kako će privremena transformacija napuštenog dvorišnog prostora Žitoprometa u urbanu oazu za boravak kroz ova četiri dana dati stanovnicima mogućnost da taj prostor vide u drugom svjetlu.

''Tijekom četiri dana trajanja intervencije, osim stvaranja novog privremenog gradskog dnevnog boravka, u dvorištu Žitoprometa održavaju se arhitektonske radionice za djecu – najmlađe korisnike javnog prostora. Ideja Male škole arhitekture je približiti djeci pojam prostora oko njih, te im kroz ispitivanje jednostavnih geometrijskih oblika na zabavan i edukativan način pokazati kako može nastati jedna kuća, zgrada, tvornica, ulica, trg i na kraju grad'', najavljeno je.

Subota je rezervirana za radionice, izložbe i glazbeni program, dok će zadnji dan biti rezerviran za prezentaciju rezultata projekata urbane intervencije te okrugli stol o intervenciji te javnu raspravu.

Kopirati
Drag cursor here to close