Izložba fotografija

Mostar upoznat o državnom udaru u Turskoj

Kultura / Flash | 12. 01. 2017. u 12:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Ekonomskom fakultetu Univerziteta 'Džemala Bijedića' u Mostaru u četvrtak je održana panel diskusija i otvorena izložba fotografija pod nazivom 'Svi aspekti državnog udara 15. srpnja'.

Radi se o zajedničkom projekt Veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, Instituta 'Yunus Emre' i Fondacije Maarif iz Turske.

Panelom i izložbom fotografija agencije Anadolija u organizaciji Veleposlanstva Republike Turske u Sarajevu, Instituta Yunus Emre i turske fondacija Maarif otvoreno se govorilo o pokušaju državnog udara u Turskoj koji su pripadnici terorističke organizacije Fetullahci (FETO) pokušali izvesti 15. srpnja 2016. godine, ali je izražena i zabrinutost jer ista organizacija djeluje i u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolija.

''Izložbu i panel diskusiju organizirali smo kako bi ljudima predstavili detaljne podatke o pokušaju državnog udara koji se dogodio 15. srpnja 2016. godine u Republici Turskoj'', kazao je direktor Instituta 'Yunus Emre' - Turskog kulturnog centra Mostar Yunus Dilber.

Dodao je kako je izložba i svojevrsna opomena narodu Bosne i Hercegovine, jer i tu, kako je rekao, postoje pripadnici terorističke organizacije koja je organizirala državni udar u Turskoj.

Generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli je prilikom svečanog otvaranja panela objasnila borbu protiv FETO terorističke organizacije, koja je u Turskoj izvela pokušaj državnog udara, odnosno izvela teroristički napad na institucije države.

Ona je naglasila kako je vrlo bitno da se građanima Bosne i Hercegovine objasni sve što se dogodilo u Turskoj i da se jasno kaže i uperi prstom na one koji su to uradili, zato što su oni prisutni i u Bosni i Hercegovini i rizik od njih vrijedi i ovdje i u brojnim drugim zemljama.

''Ovdje smo kako bi svima na detaljan način objasnili što i kako se dogodilo u Turskoj, kojim tehnikama i kakvim strategijama su se pučisti koristili'', rekao je koordinator za Balkan Fondacije Maarif Salih Sagir.

Prof.dr. Bekir Bekar Ozipek, profesor političkih znanosti angažiran na više sveučilišta u Turskoj je za Anadoliju kazao kako je veoma jasno da se 15. srpnja 2016. godine u Turskoj dogodila jedna prekretnica za tu zemlju.

"Prvi put je zapravo državni udar spriječen. Svi drugi državni udari koji su bili organizirani su bili uspješni. Ono što je interesantno je to da se zapravo tursko društvo suprostavilo tome što se dogodilo, da su se zapravo sve dimenzije i svi članovi turskog društva suprostavili pokušaju državnog udara", kazao je Ozipek.

Doktor pravnih znanosti Senad Hasanagić je naglasio kako je današnji panel izuzetno značajan za poimanje Bosne i Hercegovine kao države i njezinog naroda, jer kako je pojasnio, Turska je pokazala svoju snagu odanošću naroda svojoj državi.

"Na svijesti je svakog roditelja da u svakoj školi koja je otvorena u BiH bez obzira čija bila mora se naučavati i biti odan ne nekoj organizaciji nego predsjedništvu BiH, Vladi i državi, a prvenstvena odanost mora biti prema državi, a ne bilo kakvoj organizaciji", kazao je između ostalog Hasanagić za Anadoliju.

Uz Ozipeka i Hasanagića govorili su i profesor ustavnog prava dr. Yakup Levent Kortuk, te profesor političkih znanosti i javne uprave dr. Cennet Uslu iz Turske koji su obradili svaku moguću temu vezanu za pokušaj državnog udara.

U prostorijama Ekonomskog fakulteta bilo je izloženo 12 fotografija, a cjelokupnu izložbu zainteresirani mogu pogledati u prostorijama instituta 'Yunus Emre'. Izložba će biti otvorena do 20. siječnja.

Kopirati
Drag cursor here to close