Mostar moj grad

Mostar treba graditi na vrijednostima koje smo izgubili

Kultura / Knjige | 02. 06. 2017. u 07:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Ova knjiga ima posebnu kulturološku vrijednost, iako su tekstovi dobrim dijelom vezani za prošlost, knjiga nije pravljena za prošlost, već kao nauk za budućnost'', rekao je za Klix Asim Peco nakon promocije treće knjige iz edicije 'Mostar moj grad'.

Knjiga je promovirana u velikoj dvorani hotela 'Bristol', a, pored Pece, o knjizi su govorili Vesna Šunjić, Ibro Rahimić, Hamica Ramić i Sead Đulić.

"Ova knjiga je kao i svaka dosadašnja zbirka tekstova dvadesetak i više autora, kako starijih, tako i suvremenih. Ovo je jedan album sjećanja ili udžbenik kako se grad pravi gradom, da ostavimo mladim generacijama da uče na pravim primjerima", rekao je Klixu urednik i priređivač knjige Hamica Ramić.

"Mostar je uvijek bio zbir ljubavi svih Mostaraca, samo što je danas taj zbir manji jer je manje Mostaraca", kazao je Ramić na pitanje što je danas Mostar.

Planirano je šest knjiga, ali će se ovom dinamikom izdati mnogo više, kad se vidi koliko je prikupljeno vrijednog materijala, rekao je ispred izdavača Ibro Rahimić. Peco pak kaže kako ova knjiga ima posebnu kulturološku vrijednost.

''Iako su tekstovi dobrim dijelom vezani za prošlost, knjiga nije pravljena za prošlost, već kao nauk za budućnost. Na osnovu događaja, ljudi, odnosa i priča koje se spominju, može se izgraditi jedna slika Mostara kao jedinstvenog grada, kao i mostarstvo kao posebnu kulturološku vrijednost.

Sve to može biti poruka onima koji su danas stanovnici Mostara i Hercegovine na koji način bi trebalo graditi grad, ne u smislu zgrada i ulica, već ljudskih vrijednosti i odnosa koje smo nekad izgubili, a sad bi ih trebalo ponovo graditi", rekao je Peco.

"Mi ovim projektom želimo sačuvati istinu od zaborava, odnosno spriječiti trijumf laži nad istinom. To je ono što je misija, znači, da otrgnemo od zaborava i da spriječimo trijumf laži. Zašto to govorim? Zato što se u ovo vrijeme, u različitim udžbenicima izučava neka 'kvazi povijest', neka fabricirana povijest, i to mislim da će jednog dana završiti na smetljištu i da će ova iskustva, o kojima mi večeras govorimo, koja su kroz različite umjetničke forme iskazana u ovoj knjizi, biti temelj za neki budući grad Mostar", rekao je u ime izdavača direktor IC Štamparije Mostar, Ibro Rahimić.

Glazbeni dio programa obogatili su profesorica flaute Sabrina Smaka i na gitari Adnan Pajević.

Kopirati
Drag cursor here to close