Galerija Aluminij

Mostar: Publika prošetala snovima ak. slikarice Stele Dumančić Čuturić

Kultura / Flash | 23. 06. 2017. u 05:45 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Autobiografska likovna izložba hrvatske akademske slikarice iz Šibenika Stele Dumančić Čuturić, koja uokviruje njezina tri ciklusa u zajedničko ime U snovima, otvorena je sinoć u Salonu 2 Galerije Aluminij, uz izvrstan glazbeni nastup peteročlanoga šibenskog ženskog komornog ansambla Echo.

Riječ je postavu od ukupno 15 djela, rađenih u tehnici akrila, u kombinaciji s različnim nalijepljenim teksturama (najvećma špagom, mrežom i tkaninom), nastalih u tri zasebne cjeline, imenovane: U zvjezdanoj noći, Duboko u tami i U svitanje, priopćeno je.

Autorica kataloškoga osvrta Zdenka Bilušić, predsjednica Ogranka Matice hrvatske Šibenik, o Stelinu je stvaralaštvu kazala kako je bogato znakovima i znamenjem, individualno i prepoznatljivo.

''Jednostavnih je kompozicija i snažnih ritmova te, kao svaki dnevnički zapis, duboko intimno, a opet sveopće. Ono poziva na razmišljanje, otvara pitanja i puni osjećaje. Njene su slike apstraktne po sadržaju, s natruhama figuracije. Apstraktne forme dadu su višestruko iščitavati, počevši od onih raspjevanih kromatskih, pa sve do monokromnih, u kojima autorica svodi sadržaje na elementarno. Njezina poetika plijeni jednostavnošću i prihvatljivošću znakovne poruke. Hrabro se upustivši u istraživanje kompozicijske problematike, ne robuje ona nijednomu pravcu, a istodobno je suvremena i esencijalna'', ocijenila je Bilušić, ističući kako znak postaje središtem slikaričina interesa, svjedočeći ispovijed i gestu, prenoseći poruku.

Bilušić zaključuje kako se Stela bavi duhovnom istinom i stvara iz duboke, iskrene i osobne potrebe. Izložbu je otvorenom proglasio direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka, a nazočna je publika oplemenjena baroknim zvucima Probasti Domine Vinka Jelića, Monteverdijevim djelom Et resurrexit, te hrvatskom narodnom popijevkom (u obradbi Jakova Gotovca) Evo san ti doša'.

Inače, Stela Dumančić Čuturić rođena je u Zenici 1971. godine. Školu primijenjenih umjetnosti završila je 1990. u Sarajevu, u kojemu upisuje Grafički dizajn pri Akademiji likovnih umjetnosti, da bi, zbog rata, 1992. nastavila školovanje pri zagrebačkoj ALU, gdje 1996. diplomira primijenjenu grafiku, u klasi prof. Zdravka Tišljara. Živi i stvara u Šibeniku, a nakon niza skupnih (BiH, Hrvatska, Makedonija i Njemačka) i dvije samostalne izložbe (Šibenik i Opuzen), ovo joj je trećim samostalnim istupom pred likovnu publiku i kritiku, prvim izvan RH.

Izložba otvorenom za besplatno razgledanje ostaje do 7. srpnja, a digitalna je inačica kataloga dostupna na sljedećoj poveznici.

Kopirati
Drag cursor here to close