Aluminij

Mostar: Predstavljanje pjesničkoga prvijenca Ivana Vrljića

Kultura / Flash | 08. 12. 2016. u 08:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Galerija Aluminij najavljuje svečanost predstavljanja pjesničkoga prvijenca mladoga mostarskog profesora filozofije Ivana Vrljića, uglavljenu za srijedu, 14. prosinca, u Salonu 2 Galerije Aluminij, s početkom u 19 sati. Ovaj nezaobilazni sudionik pjesničkih susreta odlučio se na krupan početni iskorak u ozbiljno vrjednovanje svojega pjesništva, kojega je ponudio ocjenjivačima. Nakon pozitivnih kritika, Vrljićevi su stihovi ukoričeni u izdanje imena Putnik u vremenu.

Zbirka je objavljena prije nekoliko dana, u nakladi Društva hrvatskih književnika Herceg-Bosne, urednicom joj je književnica Anita Martinac, a ocjenjivačima glumica Tina Laco i književnik Veselin Gatalo. Ilustracije u knjizi potpisuje Julijana Raič, a fotografiju koja resi naslovnicu fotograf Željko Miličević.

Gatalo, između ostaloga, zapisuje kako Vrljićevo nemalo odstupanje od pjesničkih kanona, ne inzistiranje na rimi i na zadanim formama, potpuni izostanak straha od otkrivanja sebe, neupitna pismenost i sposobnost vladanja riječima i ritmom, čine ovu zbirku zanimljivom pobornicima primata poezije nad prozom. Da se Ivana, nakon ove zbirke, može nazivati pjesnikom složila se i Tina Laco, zapisavši kako je njegova zbirka začuđujuća u svojemu isplivu iz gotovo standardiziranih mladenačkih poetika koje tendenciozno izbjegavaju stroge strukture, neumorno traže nove forme i koriste blagodati nekonvencionalnosti.

Inače, Ivan je Vrljić rođen 1989. u Mostaru. Pri Filozofskomu je fakultetu Sveučilišta u Mostaru diplomirao povijest umjetnosti i filozofiju. Poezijom se bavi od svoje jedanaeste godine, pjesme su mu već objavljivane u književnim časopisima, a zamijećen je i na različnim književnim događajima, ne samo u BiH. Živi i stvara u Mostaru.

Pjesnički će mu prvijenac, u Galeriji Aluminij, predstaviti Anita Martinac, Tina Laco i Veselin Gatalo, večer će opernom izvedbom oplemeniti Nina Deronjić, te Ani Miljko na gitari.

Kopirati
Drag cursor here to close