Mostar: Otvorena posthumna izložba Vladimira Vlade Puljića
Galerija Aluminij
OBJAVA: Četvrtak, 1. lipnja 2017. 20:09
IZVOR: Bljesak.info/F
AUTOR: Z.D.
Izložba slika Vladimira PuljićaIzložba slika Vladimira Puljića2Izložba slika Vladimira Puljića3Izložba slika Vladimira Puljića4Izložba slika Vladimira Puljića5Izložba slika Vladimira Puljića6Izložba slika Vladimira Puljića7Izložba slika Vladimira Puljića8
0
Izložba slika Vladimira Puljića
Izložba slika Vladimira Puljića2
Izložba slika Vladimira Puljića3
Izložba slika Vladimira Puljića4
Izložba slika Vladimira Puljića5
Izložba slika Vladimira Puljića6
Izložba slika Vladimira Puljića7
Izložba slika Vladimira Puljića8

''Vlado je s jedne strane bio metafora ili simbol Mostara i Hercegovine, a s druge strane svojevrsna kulturna institucija'', ocijenio je Ivan Vukoja.

U mostarskoj Galeriji Aluminij, u oba njezina izložbena salona, u četvrtak navečer otvorena je posthumna izložba velikog mostarskog akademskog slikara Vladimira Vlade Puljića, uokvirena pod imenom "Vjeran sebi, gradu i podneblju".

Izložba, na kojoj je predstavljeno 38 djela iz zbirke koja je u vlasništvu njegove obitelji, predstavlja svojevrstan presjek njegova dugogodišnjeg likovnog stvaranja.

''Poklonici stvaralaštva pokojnoga Vlade dugo su čekali na ovaj postav i čini me ponosnim što ćemo mu na ovaj način, u smislu izložbenoga hommagea, iskazati poštovanje'', kazao je direktor Odjela korporativnih komunikacija i marketinga Aluminija Darko Juka.

Dodao je kako ovdje nije riječ samo o likovnoj priči, nego i o visokoj moralnoj obvezi ispravnog vrjednovanja stvaralaštva umjetničkog velikana koji je svoju Hercegovinu, svoj Mostar i svoju Bunu nemjerljivo zadužio, kako likovnom, tako i pjesničkom ostavštinom.

Govoreći o Puljićevom liku i djelu, likovni kritičar Ivan Vukoja kazao je kako Vlado Puljić nije samo prosti zbroj svih njegovih talenata, vještina, umijeća, uloga i funkcija, nego mnogo više od toga.

''Njegova životna filozofija njegov svjetonazor, način života, odnos prema sebi, svijetu i ljudima bio je toliko originalan i višeznačan da se s pravom može kazati kako je s jedne strane bio metafora ili simbol Mostara i Hercegovine, a s druge strane svojevrsna kulturna institucija'', ocijenio je Vukoja.

Dodao je kako izložba pokazuje da je Puljić bio raznovrstan umjetnik, koji je koristio razne tehnike i motive.

''Ovom izložbom, koja je neka vrsta retrospektivne i monografske izložbe, htjeli smo pokazati raznolikost tehnika, stilova i motiva Vlade Puljića, zapravo pokazati da je on bio veliki majstor u svim tim stilovima'', kazao je Vukoja.

Prisutne je pozdravila i Puljićeva supruga Blagica, koja je istaknula kako je ovo divna prilika da se svi zajedno prisjete Vlade, uživajući u jednom dijelu njegova opusa, u slikama i crtežima te u njegovoj poeziji.

Vladimir Vlado Puljić rođen je u Zagrebu, 1934. godine. Završio je 1954. Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, a diplomirao 1958. pri Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu. Ostvario je više od 30 samostalnih i sudjelovao u više od 100 skupnih izložbi diljem svijeta. Objavio je sedam zbirki pjesama i 2000. godine opsežnu likovno-poetsku monografiju, uz 45. obljetnicu svojega djelovanja. Zastupljen je u više antologija bh. i hrvatskoga pjesništva. Bio je članom ULUBiH, HDLU, DHLU FBiH, Društva pisaca BiH, DHK, Toskanske akademije Il Machiavello u Firenzi i talijanske nacionalne akademije Gli Etrurschi iz Vade (Livorno). Živio je i stvarao u Mostaru, u kojemu je i umro 2008. godine.

Organizatori izložbe, koja će ostati otvorena do 16. lipnja, su Galerija "Aluminij", Filozofski i Fakultet PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, u suradnji s članovima obitelji Puljić.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.