Galerija Aluminij

Mostar: Otvaranje izložbe Nemir, slikara Tonka Smokvine

Kultura / Flash | 24. 11. 2016. u 07:15 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukupno 28 radova suvremene apstrakcije 36-godišnjega hrvatskog akademskog kipara iz Dubrovnika Tonka Smokvine, uokvirenih pod imenom Nemir, bit će pokazano mostarskoj publici, na svečanosti otvorenja njegova samostalnog postava u Galeriji Aluminij, uglavljenoj iza utorak, 29. studenog, s početkom u 19 sati.

Izložba, nakon Metkovića i Zagreba, u Mostar dolazi u zajedničkoj organizaciji Galerije Aluminij, zagrebačke Moderne galerije, Filozofskoga i Fakulteta PMOZ-a Sveučilišta u Mostaru, Ustanove za kulturu i šport Metković, te Gradskoga muzeja Vukovara. U Salonu 1 Galerije Aluminij ostat će otvorenom do 9. prosinca, a sljedeće godine putuje i u Vukovar.

Povjesničar umjetnosti dr. sc. Antun Karaman Smokvinovo je stvaranje ocijenio uspješnim spojem suvremenosti i tradicije, dok je njegov mlađi kolega Marin Ivanović ovaj postav nazvao suvremenom apstrakcijom, promišljenom, s jasnim osjećajem za boju i prostor.

''Smokvina je slikar sklon eksperi¬mentiranju s bojom, zapravo sklon raščlambi svjetla i njegovih mijena, i vehementnoj gestualnosti, te ekspresionističkomu tretmanu forme kojima je, uspješno povezujući suvremenost s tradicijom, otvorio put prema vlastitosti. Smokvinin forte odnosom je prema boji i pot¬punom slobodom u izrijeku. U izboru načina rada, blizak je već pomalo zaboravljenim iskustvima europskoga i američkoga apstrak¬tnoga ekspresionizma koje hrabro spaja s tradicijskim načinom rada (slikanje akrilom na platnu) i stilizira¬nom figurativnošću forme: predmetnost koju slika predmetnošću je koju gleda'',  zapisao je dr. Karaman u kataloškomu osvrtu, dometnuvši kako je Smokvinino slikarstvo uvijek osobnim egzistencijalnim silnicama oboje¬no i nadasve asocijativno.

Drugi pisac kataloške ocjene Marin Ivanović, pak, ističe kako je Tonko zakoračio prema apstrakciji i ostvario kvalitativni pomak u evoluciji svojega slikarskog bića.

''Ciklus se, tijekom gotovo tri godine nastajanja i nadopunjavanja, mije¬njao. Veće površine boje, pojednostavljiva¬nje i pročišćenost, počeli su ustupati mjesto složenijim kompozicijama koje su bile zasi¬ćenije i bojom i oblikovnim čimbenicima. Zajedničko radovima iz ovoga ciklu-sa nedvojbeno je poznavanje likovnih na¬čela i tehnika, boje, volumena, kompozici¬je, prostora, ponuđenih teorija i povijesnih razdoblja, posjedovanje vlastitoga duktusa i idejnoga registra, svega onoga što je potrebno poznavati kako bi se od toga moglo svjesno odustati'', piše, između ostaloga, Ivanović.

Inače, Tonko je Smokvina rođen 1980. Dubrovniku. Diplomirao je slikarstvo 2003. na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, u klasi profesora Eugena Ko¬kota. Članom je HDLU-a Dubrovnik. Izlagao je dosad na šesnaest samostalnih i više skupnih izložbi u Hrvatskoj. Živi i djeluje u Dubrovniku

Kopirati
Drag cursor here to close