Boemi

Mostar: Obilježen dan Dantea Alighijerija

Kultura / Flash | 29. 05. 2017. u 12:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom obilježavanja Dana Dantea Alighijerija u klubu Boemi otvorena je izložba dokumentarne građe autora Zlatka Serdarevića. Predstavljene su fotografije i tekstovi o jednom od najznačajnijih književnika srednjeg vijeka. Na preko četrdeset eksponata dat je pregled književnog stvarateljstva s faksimilima naslovnica Danteovih knjiga.

Autor je istaknuo kako ga je za ovu postavku, pored obilježavanja rođendana inspiriralo Danteovo grandiozno djelo kao i nedavno učlanjenje u drušvo ''Dante Alighijeri'' sa sjedištem u Sarajevu.

Evidentno je da je danas Dante kod nas, nažalost, potisnut niti mu se pridaje značaj kakav zaslužuje s obzirom da je jedan od najvećih europskih književnika. Filozofiju je učio kod franjevaca, dok mu je učitelj retorike bio Bruno Latini autor djela ''Tesoro'', koje predstavlja ukupno enciklopedijsko znanje onog vremena.

Serdarević je podsjetio da je Dante za vrijeme krvavih sukoba stranaka u Firenci bio u diplomatskoj službi u San Gimignanou. Zastupao je ideje tzv. ''bijeli'' koji su se borili za ustav i građanska prava.

Kad su tzv. crni došli na vlast osuđen je na progonstvo, a zapriječeno mu je i lomačom ako ostane u gradu. Kao izbjeglica živio je u Raveni, Arezu, Veroni i Parizu. Umro je u Veroni u 56. godini života. Pedeset godina poslije njegove smrti, Firenca je pozvala Boccaccia da o njemu održi predavanje o značaju njegovog najznačajnijeg djela ''Božanska komedija s kojim se proslavio.

Autor je u svom obraćanju naglasio da je Božanska komedija najveće djelo srednjovjekovne europske literature i jedno od najvećih književnih djela čovječanstva.

''Božanska komedija je remek djelo zapadne civilizacije i kulture koje je Dante završio u zadnjoj godini svog života. Sastoji se od stotinu pjevanja svrstanih u tri dijela: Pakao, Čistilište i Raj. Dante u je pružio monumentalnu sliku svoje epohe s njenim socijalnim, političkim i moralnim težnjam'', zaključio je Serdarević.

U obračanju prof. Damjana Šantića istaknuto je da se u Komediji ipak po svojoj kvaliteti izdvaja Pakao u kome je pružio upečatljivu sliku izgleda i reakcija ljudi koji zbog svojih grijehova pripadaju tom ambijentu.

Ismet Gaga Šemrd, rukovoditelj Boema je nagovijestio nove kulturne programe u ovom prostoru kazavši da Mostar s ovom postavkom, pored Sarajeva predstavlja drugi grad u BiH u kome se obilježio rođendan Dantea, priopćeno je.

Izložbu je otvorio književnik mr. Danilo Marić koji je podrcrtao činjenicu da je Dante duhovna vertikala srednjevjekovne europske književnosti koji je značajno utjecao na mnoge književnike. Rekao je da je po firentinskom narječju kojim je pisao nastao je talijanski književni jezik.

Kopirati
Drag cursor here to close