Mostarsko ljeto

Mostar: Kušanjem slatkih i slanih delicija završeni 'Dani Turske'

Kultura / Flash | 25. 07. 2017. u 20:40 S.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'Dani Turske' koji su održani 24. i 25.7. u okviru festivala 'Mostarsko ljeto' završeni su uz degustaciju jela koja potiču iz Turske, donoseći u grad na Neretvi raskoš turske kulture i tradicije, navodi agencija Anadolija.

'Dani Turske' u Mostaru su održani u organizaciji Instituta 'Yunus Emre' Mostar i Centra za edukacijske tečajeve i umjetnost Općine Kayseri 'Kaymek' Mostar, ali su po prvi put dio manifestacije 'Mostarsko ljeto'.

Direktorica Kaymek centra Billur Dilber je naglasila kako je ovogodišnje izdanje Dana Turske u Mostaru i svečana proslava i prezentacija plodova rada mnogobrojnih turskih tečajeva koji su se održali u Mostaru.

"Danas je u Mostaru završena još jedna godina održavanja tečajeva s približno 500 polaznika. Mostarci su se imali priliku upoznati s ebru umjetnošću, kaligrafijom i s turskom kuhinjom. Koliko god ova dva dana bila rezervirana za tursku kulturu, toliko se i pokazalo koliko ima sličnosti između nas i koliko zajedničkih vrijednosti dijelimo", ističe Dilber.

Predavačica tečaja tradicionalne turske kuhinje Beyhan Degirmencioglu, koja je iz Turske došla u Mostar, kaže kako je prilikom prvog dolaska bila zabrinuta, jer nije znala što je čeka, ali da je i sada, nakon izvjesnog boravka u Mostaru, opet zabrinuta jer treba otići.

Direktor 'Yunus Emre' instituta u Mostaru, Yunus Dilber je izrazio zadovoljstvo ovogodišnjim 'Danima Turske' u Mostaru kao i brojem uspješnih polaznika koji su za stečeno znanje dobili certifikate. Večeras je, kako ističe, certifikat za uspješno savladan tečaj turske kuhinje dobilo 80 polaznika, što je kruna kvalitetnog rada.

Jedna od polaznica tečaja kuhanja, Adnana Kunjić tvrdi da je ono što je naučila o turskoj kuhinji za nju neprocjenjivo, a certifikat koji je dobila svjedoči da je spremna svoje znanje prenijeti i drugima. Također vjeruje i da će ono stečeno znanje kroz nove tečajeve još nadograditi.

Tijekom dvodnevne manifestacije 'Dani Turske' u Mostaru održane su radionice ebru umjetnosti i kaligrafije, te mini koncert neja kojim je Saudin Šahinović donio čari islamske duhovne glazbe, a cijeli program je upotpunila tradicionalna anadolska kuhinja. Veliki broj posjetitelja nazočio je ovoj svečanosti, te su kušali veliki broj slatkih i slanih jela.

Kopirati
Drag cursor here to close