Mostar nije podijeljen

Mostar: Imami, fratri i popovi zaigrali nogomet

Kultura / Vjera | 27. 06. 2017. u 18:56 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tradicionalni bajramski turnir u malom nogometu, koji se održava u organizaciji Udruge građana "Sinovi mahale", na mostarskom stadionu u Donjoj Mahali danas je okupio imame, fratre i popove, piše Anadolija.

Na nogometnom stadionu u Donjoj Mahali u poslijepodnevnim satima snage odmjeravaju predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Mostar i predstavnici Franjevačkog samostana u Mostaru, a s pobjednicima će u finalu igrati članovi Udruženja Sinovi Mahale.

Mustafa efendija Čolaković, koji nastupa ispred IZ Mostar, ističe kako mu je ovo duga godina da sudjeluje na bajramskom turniru i da nije važno tko će pobijediti, nego poruka koju javnosti šalje ovaj susret predstavnika vjerskih zajednica na gradskom igralištu.

"Drago nam je što smo domaćini ovako jednog lijepog događaja i da svima šaljemo jednu pozitivnu i lijepu poruku za daljnju suradnju, druženje i da se, ako Bog da, svi zajedno radujemo time što ćemo ostvariti bolje odnose između samih nas, između jednih i drugih", kazao je Čolaković.

Sudjelovanje na ovom turniru veoma značajnim smatra i Ivan Rajič, koji treću godinu zaredom igra za ekipu Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla u Mostaru.

"Ovo je jedna lijepa gesta za grad Mostar, kojom se može pokazati da ovaj grad nije podijeljen kao što se priča. Na ovom terenu su ujedinjeni pravoslavna, katolička i muslimanska vjera", kazao je Rajič. Čestitavši Bajram svima koji ga slave, kazao je kako vjeruje će ovaj sportski događaj biti simboličan za svekoliku javnost.

Mostarski paroh Radivoje Krulj, u ime Eparhije zahumsko-hercegovačke, ističe kako mu je žao što nije uspio ove godine oformiti ekipu za igranje, ali, kako naglašava, to nije bio razlog da izostane njegovo sudjelovanje na ovome događaju.

"Mnogo je važno da se upoznajemo jedni s drugima, jer ako se ne upoznajemo i ne družimo, onda ćemo biti nekako u svojim lancima i okovima i predrasudama. Hvala Bogu, ovo je već tradicionalno druženje, na kojem i mi svake godine sudjelujemo. Nažalost, ove godine nismo sastavili ekipu, ali smo došli da našim prijateljima čestitamo Bajram. Tu smo, ako Bog da, sljedeći put'', kazao je mostarski paroh Krulj.

Predsjednik Udruženja Sinovi Mahale Mostar Dževad Paši, ističe kako je ovo tradicionalni turnir koji donosi svake godine posebno ozračje na stadionu SRC Sinovi Mahale.

I ove godine, kako naglašava, na turniru sudjeluju Medžlis Islamske zajednice Mostar, Sinovi Mahale, Franjevački samostan u Mostaru i Zahumsko-hercegovačka eparhija Mostar.

"Nama je cilj da pokažemo vlastima Grada Mostara da je Mostar multietnički grad, da svi moramo zajedno živjeti", kazao je Pašić.

Udruženje građana "Sinovi mahale" osnovano je 2006. godine a kojoj je osnovni cilj okupljanje svih, a posebno mladih uz razvoj sporta i zaštite okoline.

Kopirati
Drag cursor here to close