Most Hasana Brkića

Mostar: Bacanjem 71 karanfila u Neretvu odana počast žrtvama Srebrenice

Kultura / Flash | 11. 07. 2017. u 19:00 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na simboličan način, bacanjem u Neretvu 71 karanfila s mosta 'Hasana Brkića' u Mostaru, članovi Udruženja građana 'Sinovi Mahale' odali su počast žrtvama srebreničkog genocida.

Građani Mostara, prvenstveno naselja Donja Mahala, Tekija i Luka, koje ovaj most spaja, u 19 sati okupili su se na mostu, proučili Fatihu i bacili karanfile u rijeku.

"Dvadeset dvije su prošle godine od stradanja Bošnjaka u Srebrenici, naše udruženje već šestu godinu obilježava ovaj datum. Simbolično, poruka je da smo uz građane Srebrenice, da shvaćamo njihovu tugu i žalost, jer je Mostar prošao nešto slično, nije u toj mjeri. Jedna je poruka da svi oni koji su izvršili genocid, kao i zločinci sa svih strana, ne hodaju slobodno gradovima, da se ne šepure, da rodbina nastradalih nađe smiraj", kazao je Dževad Pašić, predsjednik Udruženja 'Sinovi Mahale'.

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici, u Mostaru je danas održano niz aktivnosti u kojima su sudjelovali građani Mostara i brojni turisti iz zemlje i inozemstva.

Zastave su na državnim ustanovama i institucijama spuštene na pola koplja, građani i brojni turisti nose 'Cvijet Srebrenice', a u ugostiteljskim objektima može se čuti samo glazba žalosti.

Kopirati
Drag cursor here to close