VaClaF 2016

Mladost kao inspiracija i ponos Vareša

Kultura / Flash | 21. 09. 2016. u 09:51 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U utorak, 20. rujna 2016. godine, održana su dva koncerta u okviru Četvrtog Vareškog festivala komorne glazbe. Prvi nastup, s početkom u 14 sati u Osnovnoj školi, naziva "Mladi za mlade, s ljubavlju", obilježen je izvođenjima mladih pijanista, učenika glazbene škole u Varešu. Njihova lakoća i lepršavost u interpretiranju pokazuju da i najmlađi glazbenici ovog grada ulijevaju nove nade svojim opredjeljenjem i hitanjem ka glazbenim putevima. Ukupno 24 točke dokaz su njihovog požrtvovanja i rada sa profesorima Mironom Konjevićem, Edinom Kondić, Sanjinom Babović i Harunom Zulićem, ali i Igor Hindićem koji je pripremao učenike-rockere za nastup uvečer.

Drugi koncert tog dana, na kojem su nastupili rock bendovi sačinjeni od djece uzrasta od 12 do 15 godina, zagrijao je hladnu varešku večer, i to s početkom u 19 sati u caffe clubu "Jazz in the House". Entuzijastična i izuzetno svestrana umjetnička direktorica i violinistica Andrea Nikolić održala je uvodni govor u kojem je pozdravila sve prisutne i najavila učesnike ovog neformalnog koncerta, nakon čega je pozvala publiku da posjeti i ostale najavljene koncerte i da podrži ovogodišnji VaClaF. Većina rockera-izvođača su i polaznici glazbene škole u klasi klavira, ali i ljubitelji ove vrste glazbe. Posebno je interesantno što su u bendovima djevojčice brojnije od dječaka, a one sviraju i bubnjeve u obje postave. Članovi starijeg rock benda su: Amina Kozlić, Edna Halkić, Iman Bisić, Emilio Mutić, Andrea Jurkić, Džana Ahmedović, Narcis Operta, Mihael Šimić i Una Berberović, a mlađeg: Ema Lekić, Ema Hinger, Adi Kamenjaš, Mateo Pejčinović i Ivan Jarmanović.

Izvodeći poznate "ex-yu" rock hitove, mladi talenti su otkrili svoje višestruko glazbeno lice i dokazali da je ljubav osnovni pokretač u bavljenju umjetnošću. I to ne bilo kakva ljubav, već ljubav prema samoj umjetnosti, u svim njenim oblicima (vrstama i žanrovima).

Poznata je Aristotelova izjava: "Cilj umjetnosti nije da predstavi vanjsku pojavnost stvari, nego njihov unutarnji značaj", na koju se Oscar Wilde svojim stavom nadovezao, rekavši: "Umjetnost je najintenzivnija forma individualizma koju svijet poznaje". Nije li onda cilj stvaranja pronaći sebe? Mnoštvo mladih glazbenika/muzičara koji su nastupili u Varešu potvrdili su da je jedino važno prenijeti ljubav kroz glazbu/muziku, kroz šta će otkriti publici jedan, ali važan dio sebe: umjetničku mnogostranost.

U srijedu, 21.rujna,  koncert naziva Sei solo u 18 sati održati će se u Župnoj crkvi u Vijaci. U četvrtak, 22.rujna ponovo u Varešu (Stara crkva, 19 sati) koncert je Bečka škola, a završni - tradicionalni (osmi) Miholjski - koncert pod naslovom Tražeći sreću (u ljubavi) u 19sati, 24.rujna počet će u Župnoj crkvi sv. Mihovila.

Posebnost ovogodišnjeg festivala je koncert u petak, 23.rujna kada će se u dvorani Male škole predstaviti festivalska tema i praizvesti 5 novih djela mladih bosanskohercegovačkih kompozitora koji djeluju na relaciji BiH - Austrija, a napisana su za Vareš Classic Festival.

Festival organizira Udruga prijatelja glazbe Emil Milo Cipra Vareš, uz potporu brojnih varešana, entuzijasta i potpomagatelja, ali i novih prijatelja i sponzora te Federalnog ministarstva kulture i športa i Austrijskog veleposlanstva Sarajevo - koja je i ove godine najznačajniji partner.

Ulaz je na sve sadržaje slobodan, a putem Facebook stranice / VaresClassicFestival - možete popratiti sve nadolazeće novosti.

Kopirati
Drag cursor here to close