Mjuzikl 'Kralj lavova'

Mladi mogu i hoće: U Mostaru se sprema broadwayski spektakl

Kultura / Kazalište | 20. 01. 2017. u 10:41 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostar ima velik broj talentiranih i mladih osoba, koji hoće i žele raditi.

Jedan od dokaza za to su i dječje mjuzikl radionice, na kojima se trenutno sprema pravi glazbeno scenski spektakl.

Naime, nakon uspješne izvedbe prošlogodišnjeg mjuzikla ''U potrazi za princezom'' u produkciji plesnog studija B-dance, Goran Popović skupa s voditeljicom kluba, ujedno i nastavnicom glazbene kulture Željkom Zovko pokreće ove godine novu disciplinu u plesnom studiju B-dance, pod nazivom mjuzikl radionice.

Trenutno se radi na mjuziklu ''Kralj lavova''.

''Radi se o Disneyevom animiranom filmu 'Kralj lavova' pretočenom u mjuzikl. Poprilično kompleksan scenski komad kako zbog glumačkog aspekta, tako pjevačkog i plesačkog. Radnja se odvija u afričkoj savani, gdje se upoznajemo s glavnim likovima kralja lavova. Glavni protagonist je lavić Simba, te se prati njegovo odrastanje, gdje se otkriva univerzalna istina o potražnji sebe, te životu koji kako to Disney kaže, 'teče u krug''', rekao je za Bljesak.info lider projekta i glavni trener Goran Popović.

U projekt je trenutno uključeno je 12 glumaca, koji su bili odabrani na audiciji koja se održala u desetom mjesecu prošle godine, a pored toga na projektu radi plesački ansambl plesnog studija B-dance, te školski zborovi.

''Reakcije mališana su predobre, žele raditi, mnogo se zanimaju, žele učiti i jedva čekaju premijeru. Isprva su se malo preplašili kada su vidjeli kakve su pjesme, kakav je ples, glumački tekst, te koliko svega toga u suštini ima, ali kao glavni trener nastojim raditi metodom da svojom vjerom u njih potičem mališane da vjeruju u sebe. Javnost je do sada imala samo pozitivne komentare, te su u željnom iščekivanju premijere'', kaže nam Popović, navodeći kako se premijera može očekivati u svibnju ili početkom lipnja.

Na mjuziklu radi mnogo ljudi, od toga režija: Goran Popović, vokalni trener: Željka Zovko, koreografi: Kristina Glavina, Boris Zovko, Sanja Elezović, te mnogi drugi, kako iz plesnog studija B-dance, tako i šire.

''Sama ideja da režiram mjuzikle je već odavno. Nastala je za vrijeme kada sam režirao prvi adaptirani broadwayski mjuzikl u Mostaru pod nazivom ''Ubojstvo je ali ne i zločin, preuzeto iz Chicago- the musical'', a ideja za kralja lavova je došla inspirirana broadwayskim mjuziklom 'Kralj lavova' , po čijim metodama i radimo. Štoviše, svjestan sam činjenice koliko postoji potencijala u gradu Mostaru, pa sam odlučio da ukoliko mi se pruži prilika prenesem svoje znanje kako na mališane, tako i na odrasle s kojima sam radio'', rekao je Popović.

Ovaj mladi i talentirani umjetnik smatra da Mostar nema praksu izvoditi mjuzikle, tako da upravo ovaj scenski žanr smatra osvježenjem za kulturološki aspekt ovoga grada.

''Kralj lavova isključivo jer je univerzalan po pitanju publike, neovisno o tome tko ga izvodi, mogu ga gledati ljudi od 5 do 165 godina starosti. Također postoji i onaj dio gdje mi kao treneri želimo sebe izazvati s jednim ovako kompleksnim komadom'', pojašnjava Popović.

Goran, ali i klub u kojem djeluje radeći ovakve projekte prvenstveno želi educirati mlade, zabaviti ih, ali i pokazati da se sve može kada se hoće.

''Dakle želimo djeci predstaviti umjetnosti sumirane kroz jedan scenski žanr- mjuzikl, kroz igre, učenje i zabavu. Također na ovaj način možemo i potaknuti nekoga od djece da pronađu sebe u ovome svijetu, a možda im u budućnosti umjetnost bude put. S obzirom da ovaj žanr obuhvaća ples, glumu i pjevanje, valja napomenuti kako djeca upravo mjuziklom razvijaju svoje psihomotorne te intelektualne sposobnosti'', kaže nam Goran, no osim što radi s mladima, pokazuje ostalim vršnjacima i sugrađanima, da postoji alternativa i da se treba raditi kako bi se promjene dogodile.

''Jedan od većih ciljeva je zapravo prikazati gradu Mostaru, da postoji nešto mnogo više od gostujućih koncerata, a to je upravo taj mostarski ansambl. Prikazivanje mogućnosti je najljepši osjećaj koji možemo dati. Želimo pokazati kako je sve moguće, ali je potrebno volje, rada i želje. Kultura Mostara uvijek je bila poznata, želimo da ju upravo mi upotpunjujemo i krasimo ovakvim inovativnim projektima'', zaključio je Popović.

Kopirati
Drag cursor here to close