Susret mladeži

Mladi iz Drvara i Grahova na Susretu HKM u Vukovaru

Kultura / Flash | 01. 05. 2017. u 19:01 D.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Susretu hrvatske katoličke mladeži, koji se održao 29. i 30. travnja u Vukovaru, u zajedništvu s 30.000 mladih iz Hrvatske, BiH i dijaspore bila je i skupina od 30-ak mladih iz župa Drvar i Bos. Grahovo, priopćeno je iz ove Župe.

Prvog dana boravka u Vukovaru mladi Drvarčani i Grahovljani obišli sva znamenita mjesta vezana za obranu i stradanje ovog „grada heroja“ u Domovinskom ratu: spomen masovne grobnice na Ovčari, Memorijalno groblje Domovinskog rata, vodotoranj, franjevački samostan i župnu crkvu, spomen-križ na ušću Vuke u Dunav, Muzej vukovarske ratne bolnice te Spomen-dom „Blago Zadro“ na Trpinjskoj cesti.

Posebno dirljiv bio je posjet Ovčari gdje su se mladi, na mjestu masovne grobnice više od 240 ranjenika vukovarske bolnice, pomolili za sve žrtve i zapjevali pjesmu „Rajska Djevo“ koju su – prema riječima svjedoka – pjevali i ranjenici na Ovčari dok su vođeni na streljanje.

Potom su mladi nastavili put prema Osijeku gdje su u župi Uzvišenja sv. Križa na Retfali bili ugošćeni zajedno s još 400 mladih iz župa Riječke, Splitsko-makarske, Vrbosanske i Mostarsko-duvanjske (nad)biskupije.

Na druženju i molitvenom skupu u toj župi mladima se pridružio i krčki biskup mons. Ivica Petenjak.

Središnji dio Susreta HKM održao se u Vukovaru, u nedjelju 30. travnja, u prostranom dvorištu baroknog dvorca Eltz na obali Dunava, gdje se 30.000 mladih okupilo na proslavi svete mise koju je u zajedništvu sa svim hrvatskim biskupima predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić. Misu je iz Vukovara izravno prenosio i HRT.

Budući da je geslo susreta bilo „Krist naša nada“, nadbiskup Hranić je pozvao mlade da nikad ne gube nadu u svome životu, te da uz Krista nadvladaju sva iskušenja kroz koje prolaze i kao pojedinci i kao narod, te tako odgovore izazovima i problemima svoga vremena od kojih su najveći nezaposlenost i odlazak mladih ljudi u inozemstvo. A primjer žrtve vukovarskih branitelja iz nedavne prošlosti može biti i danas nadahnuće kako se za svoje životne ideale i ciljeve treba boriti, što nekad podrazumijeva i žrtvu.

U poslijepodnevnim satim rijeka mladih preplavila je ulice Vukovara gdje se nastavilo druženje do večernjih sati kada je održan koncert izvođača popularne duhovne glazbe te rock skupine „Opća opasnost“.

Na Susretu HKM u Vukovaru bilo je nekoliko tisuća mladih iz svih dijelova BiH. Putovanje mladih iz Drvara i Grahova financijski je pomoglo Ministarstvo prosvjete, kulture, znanosti i športa Vlade HBŽ, koje je prošle godine donijelo odluku o besplatnom prijevozu za sve učenike koji će posjetiti Vukovar i obići mjesta obrane i stradanja u Domovinskom ratu.

Inače, primjećeno je da je većina mainstream medija u Hrvatskoj prešutjela ovaj veličanstveni skup u Vukovaru, ili mu nije posvetila dovoljno pozornosti, a slično su postupili i internetski portali na hrvatskom jeziku u BiH, navodi se u priopćenju ove Župe.

Kopirati
Drag cursor here to close