Projekt ''BuJaMo''

Mladi iz Bugojna, Jajca i Mostara zajedno protiv podjela

Kultura / Kazalište | 15. 07. 2017. u 10:55 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru projekta ''BuJaMo'' - mladi protiv podjela kulturom dijaloga i tolerancijom koju provodi Misija OSCE-a, u Bugojnu je održana radionica u čijem radu su sudjelovali mladi iz toga grada, Jajca i Mostara.

Srednjoškolci okupljeni u bugojanska pozorišta ''Fedru'' i ''Eko-Art'', Mostarski teatar mladih (MTM) i dramsku sekciju Srednje strukovne škole iz Jajca savladavali su tehnike forum teatra i improvizacije.

Poručili su onima koji odlučuju o njihovoj budućnosti da ne pristaju ni na kakve podjele, i da se zalažu za zajedništvo, toleranciju i bolji život u BiH, te da podržavaju mlade iz Jajca koji ne odustaju od borbe za bolje i pravednije obrazovanje.

''Ovdje smo da ojačamo tu njihovu ideju, da ih zbližimo, i da podržimo mlade koji žele bolji život u ovoj zemlji, u kojoj se sve razgrađuje. Ovo što radimo je podrška zdravim snagama mladih ljudi iz ova tri grada, koji žele drugačiju budućnost'', kazao je voditelj radionice Sejo Đulić.

Profesorica bosanskog jezika iz Bugojna Senada Milanović ističe kako je projekt veoma značajan, uzme li se u obzir okruženje u kojem se nalaze mladi ljudi.

''Mislim da će cijela ova priča imati nekog efekta i da će, na neki način, otvoriti oči odraslima i onima koji kroje budućnost, ne samo našoj djeci već i svima nama, da pogledaju drugačije i da spoznaju da djeca treba da žive zajedno u druženju i ljubavi, a ne da im se nameću neka ograničenja'', kazala je.

Voditeljica dramske skupine i profesorica hrvatskog jezika u Srednjoj strukovnoj školi u Jajcu Josipa Bogić izrazila je, također, zadovoljstvo činjenicom da su učenici ove škole uključeni u projekt ''BuJaMo''.

''Raduje me što mladi uče o forum teatru, koji je jedan novi oblik komunikacije s publikom, gdje moraju tražiti probleme u društvu i onda ih aktualizirati na sceni. Istovremeno, gledam kako se rađaju neka nova prijateljstva i kako se djeca raduju suradnji koja slijedi'', naglasila je.

Mladi ljudi, sudionici projekta, kažu kako su iskustva i poznanstva koja su stekli u Bugojnu, i ranije u Jajcu, neprocijenjiva.

''Prvo smo išli u Jajce, gdje smo imali radionice na temu nacionalnosti, razdvajanja i pripadnosti. Sada to isto imamo i u našem gradu'', kazala je Melisa Mekić iz Bugojna.

Učenice Valentina Baković iz Jajca i Zerina Oručević iz Mostara zadovoljne su organizacijom radionica i jedva čekaju, kažu, novu radionicu u Mostaru.

''Volimo glumu i druženja. Lijepo je upoznavati nove ljude i razmjenjivati mišljenja o stvarima koje nas mlade zanimaju'', naglasile su.

Rezultati projekta ''BuJaMo'' bit će prezentirani tijekom jeseni na mini festivalima tolerancije, koji će biti održani u Bugojnu, Jajcu i Mostaru.

Kopirati
Drag cursor here to close