Opera

Lisinski će ugostiti Divu Grabovčevu

Kultura / Flash | 24. 02. 2017. u 13:07 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Glazbeno scensko djelo, opera DIVA, istinita je priča iz povijesti hrvatskoga katoličkog puka u Bosni i Hercegovini. Diva, Virginija, kći Luke i Luce Grabovac iz Rame, istiniti je povijesni događaj o žrtvi mlade djevojke koja je i po cijenu vlastitog života sačuvala svoju čast, svoju vjeru i narodni identitet. Libreto je opere oslonjen na povijesni događaj, a glazba na etno slog i glazbeni izričaj Hrvata katolika više hrvatskih naselja u Bosni i Hercegovini.

Opera je praizvedena 15. ožujka, 2016. godine u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru, a sada je krenula prema Zagrebu, metropoli Matične Domovine.

Opera DIVA želi svoju priču ispričati Vama, dragi prijatelji, u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, na Blagovijest, 25. ožujka 2017., samo godinu dana nakon svoje praizvedbe u Mostaru, stoji na stranici Lisinskog.

''Uvjereni smo da ćete pohrliti u dvoranu Lisinski, čuti i dožvijeti nešto što će Vas ispuniti ponosom, dati razloga biti sretan da si Hrvat i Katolik s tog ozemlja na kojem se Diva rodila, odrasla i kao mlada djevojka dala svom rodu i svijetu svjedočanstvo iskrene moralne i ljudske vrijednosti.
Ono što će Vas također učiniti posebno sretnim, to su zborovi, stotinu i deset pjevača Akademskoga zbora Pro musica i Akademskoga zbora Sveučilišta u Mostaru, koji interpretiraju operu i nose solističke dionice, a redom studiraju na Sveučilištu u Mostaru. Opera DIVA u Mostaru je tri večeri ispunila veliku dvoranu Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače. Ljudi su bili ganuti i o tomu dugo pričali'', objavio je Lisinski.

 

Kopirati
Drag cursor here to close