Na mliječnom putu

Kusturica napravio najpoetičniji film o Hercegovini

Kultura / Flash | 03. 03. 2017. u 07:03 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hercegovačka premijera filma "Na mliječnom putu" ostavila je bez daha publiku ovog kraja na dvije premijere, u Trebinju i Bileći, gdje su za obje projekcije karte bukvalno razgrabljene.

Impresija je jedinstvena - Emir Kusturica je napravio najpoetičniji film o Hercegovini, u kojoj se, kao u filmu, prepliću zmije, kamen, sunce, voda, krv i znoj, kazali su Hercegovci.

Sam Kusturica je uoči trebinjske premijere izjavio da je film temeljio na ljepoti prizora i onoga što se u najboljem smislu te riječi podudara s idejom zapleta filma građenog na tri istinite priče, pišu Nezavisne novine.

"Ja sam vrlo sretan da smo snimili sve što u Hercegovini postoji, a da je bilo na dohvat ruke, pa smo, na sreću tog filma, imali pozadinu ispred koje se događala velika ljudska drama, koja nije vezana samo za iskustva naših ratovanja, kojih je bilo mnogo, nego je sve sublimirano u jednu univerzalnu ljudsku, dramsku priču vezanu za sve ratove ovog svijeta", rekao je redatelj. Kazao je da je naročito sretan što je film vezan za renesansu kina, ne samo u novootvorenoj kino-sali u Trebinju i Republici Srpskoj, već i u Srbiji.

Bellucci zadovoljna

Glavna srpska glumica, pored svjetske dive Monice Bellucci, Sloboda Mićalović, ponovila je i ovoga puta zadovoljstvo zbog rada sa slavnim redateljem i izrazila nadu da će i publika uživati u filmu onoliko koliko je filmska ekipa uživala stvarajući ga u miru, jer su Trebinjci, kako kaže, bili divni domaćini.

"Ono što je jako zanimljivo je da ćete vidjeti dvije žene koje oko jednog muškarca pokušavaju svaka da pronađe svoju sreću, što je zanimljivo, a ujedno i potresno", kazala je Mićalović prije projekcije.

Iako Kusturica tvrdi da Aleksandar Sarić nije glumac 'naturščik', već je toliko darovit i prirodni talent, poput legende srpskog glumišta Pavla Vujisića, tako da lako savladava sve glumačke prepreke, ovaj talentirani Trebinjac kaže da mu je čast bila sudjelovati u ovakvom projektu s prvim imenima srpskog i svjetskog glumišta, ali da se ne bi ponovo bavio ovim poslom, osim da mu poziv ponovo uputi Emir Kusturica.

"Iskreno da vam kažem, nije lako raditi s profesorom Kusturicom, ali samo u onom pozitivnom smislu jer traži dosta, izvlači maksimum na sceni, pa zato s njim i rade najbolji glumci naše srpske scene", kazao je Sarić.

Otvorena izložba

Uoči prikazivanja trebinjske premijere "Na mliječnom putu" gradonačelnik Trebinja Luka Petrović otvorio je izložbu na kojoj se našlo oko 600 fotografija.

Sve fotografije su nastale na snimanju filma, a snimili su ih češki fotograf Peter Našić i Trebinjac Đorđe Bjelaković.

Kopirati
Drag cursor here to close