KUD

Kroz igru i pjesmu u 'Loli' nastalo 200 brakova

Kultura / Flash | 21. 01. 2017. u 09:32 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedam respektabilnih desetljeća Kulturno-umjetničkog društva "Lola" iz Sarajeva iznjedrilo je 200 brakova, koji su nastali nakon poznanstava, druženja i ljubavi kroz igru i pjesmu u ansamblima ovog društva.

Uz taj i podatke o obiteljskim tradicijama angažmana u "Loli", sedam desetljeća rada, vježbi, koncerata i nastupa na festivalima u zemlji i svijetu, upotpunjuje se priča o bogatstvu sadržaja i kvaliteti ovog KUD-a, koji je prošlosubotnjim rođendanskim koncertom u prepunoj sali Narodnog pozorišta oduševio publiku. Posebne simpatije i pažnju izazvali su najmlađi članovi, petogodišnja Asja Kajević i Fatih Baždar.

A jednu od "Lolinih" obiteljskih priča u razgovoru za Fenu ispričala je Sandra Khalili, koja kaže kako su ona i njen suprug Mufid "Lolin bračni par", a iz njene obitelji do sada je bilo 11 članova u "Loli".

''Ljubav prema folkloru naslijedila sam od mame i njenih sestara i braće. Moja majka i moje dvije tetke, i najmlađi majčin brat bili su članovi ansambla "Lola", a drugi ujak je svirao u "Lolinom" orkestru. Godine 1995., sa 18 godina postala sam članica KUD- a "Lola". Učili smo korake i koreografije u prostorijama Društva ili ako bi nas zateklo granatiranje onda u podrumu. "Lola" nije prestajao s radom ni jedan jedini dan u ratu. Vrlo brzo sam prešla u A grupu, reprezentativni ansambl. Od tada narednih 10 godina aktivno sam se bavila folklorom. Osim druženja, fizičke aktivnosti, nastupa i putovanja stekli smo doživotna prijateljstva, pa i velike ljubavi'', kaže Sandra.

I njen brak je dio priče o "Loli".

''Moj suprug , a tada moj mladić dolazio je na moje probe i čekajući me osjetio draži bosanskog folklora i tako postao član. Morala sam ga brzo učiti korake i koreografije kod kuće, jer mu je bilo nezgodno ići na probe s djecom i želio je što prije ući u A ansambl. Vrlo često su ga raja zezala otkud Jordanac da igra bosanske igre. Zajedno smo išli na dvije turneje i bilo nam je predivno. Uskoro smo se vjenčali. Na našem vjenčanju je svirala raja iz Lolinog orkestra'', priča Sandra.

U istom periodu su njene dvije mlađe rodice igrale u "Loli", a onda su došli sinovi njene rodice, braća Bjelak, i na kraju njena starija ćerka Azra, sada 10-godišnjakinja.

''S ponosom mogu reći da je 11 članova moje uže obitelji nosilo i prenosilo ljubav za folklor i "Lolu", a sudeći po reakcijama i moja mlađa ćerka, sedmogodišnja Nur, će biti 12. član naše obitelji u "Loli", dok sin Samir još nije pokazao zanimanje za ovu vrstu plesa '', kaže Sandra.

Dodaje kako nije samo njena obitelj brojna u tom društvu.

''Imamo primjere rođaka, njih šest koji su sada aktivni. Tu su i obitelj Baljo, koja broji pet članova, Hindija četiri člana ... upravo su recimo braća Baljo, pronašli supruge u "Loli"... Samo u ansamblu u kojem sam igrala sklopljeno je sedam brakova između članova. Naša djeca popunjavaju dječji ansambl '', priča Sandra, ne o sebi nego o ljubavi za igru, glazbu, za KUD "Lola".

A 70. rođendan koji je "Lola" proslavio u Narodnom pozorištu okupio je malo starije članove koji su prestali biti aktivni prije deset i više godina.

''Na poziv čika Miše odazvali smo se i s radošću sudjelovali u prezentiranju dijela stvaralaštva, kulture, bogatstva BiH. Nevjerovatan je osjećaj obući nošnju i stati na scenu poslije toliko godina. Samo gledatelji u prvim redovima mogli su vidjeti uzbuđenje i suze na našim licima'', priča s oduševljenjem Sandra.

Rođendansku priču o "Loli", Sandra ilustrira i podatkom da je tijekom 10 godina koliko je bila aktivni član "Lole", išla na 11 turneja.

''Obišla sam dva puta Njemačku, Norvešku, koju smo proputovali uzduž i poprijeko, i Belgiju te Italiju, Tursku, Poljsku i Mađarsku. Ne može se riječima opisati jedna turneja. Osim druženja, pjevanja, u autobusu, do koncerata, defilea i obilazaka kulturnih vrijednosti u zemlji koju posjećujemo, drugarskih večeri koje su upriličene s drugim folklornim društvima, do stjecanja novih prijateljstava koja i danas traju. Folklor je cijenjen u cijelom svijetu tako da "Lola" prezentirajući kulturnu baštinu Bosne i Hercegovine svake godine primi po nekoliko poziva na više festivala, ali nažalost može se odazvati samo na one, koji su prihvatljivi prema financijskoj situaciji. Pozivi stižu čak iz Australije, Sjeverne Amerike, Japana...'', kaže Sandra.

Naglašava kako se te veze s folklornim ansamblima i festivalima u inozemstvu održavaju zahvaljujući čika Miši koji njeguje i prijeratne kontakte... Nažalost zbog loše financijske situacije "Lola" ne može odgovoriti sudjelovanjem na sve pozive.

''Nažalost nemamo sponzora, pa izostaju mnoga putovanja, koja obogaćuju, čine ponosnim sve one koji nastupaju, jer prezentiraju svoju zemlju. Za nove generacije, mlade članove "Lole" takva gostovanja i putovanja, sigurna sam, imala bi posebnu vrijednost, jer putovanja se pamte'', kaže na kraju razgovora Sandra, uz opasku kako apelira na razumijevanje za financijsku potporu ovom renomiranom sarajevskom KUD-u.

Kako je kazao generalni tajnik KUD "Lola" Mihailo Perućica, poznatiji kao čika Mišo, nije bilo moguće predstaviti u jednom koncertu svo bogatstvo "Lole", ali je dio onoga što ovo društvo baštini i njeguje predstavljeno na sceni Narodnog pozorišta. Nastupom 200 članova dječjeg i omladinskog te seniorskog folklornog ansambla i veterana, mješovitog kamernog zbora, ženske vokalne grupe, solista i narodnog orkestra sa stručnim voditeljem orkestra Almirom Hasibovićem, publici je priređen izvrstan koncert i ugođaj glazbenog etno-ritma, plesa, pjesme i raznovrsnost narodnih nošnji.

KUD "Lola" iznjedrio je vrhunske umjetnike, dramske, filmske, kazališne, estradne, mnoštvo instrumentalista, umjetnika svih profila koji su postali poznati ne samo u regiji, nego i svijetu, a među njima su i Meho Puzić, Zehra Deović, Himzo Polovina, Hanka Paldum i na to su iznimno ponosni.

Nagrađivan je brojnim najvišim priznanjima u našoj zemlji i inozemstvu. Glazbeno-plesna folklorna dostignuća "Lola" je prenosio i na inozemne scene i stizao do Švicarske, Francuske, Bugarske, Grčke, Češke, Slovačke, Italije, Nizozemske, Belgije, Engleske, Turske, Austrije, Švedske, Norveške, Španjolske, Iraka kao i do drugih zemalja svijeta.

Teško je i reći koliko je za 70 godina rada bilo članova Lole. Na ovo pitanje čika Miša, kojeg pamte generacije bivših članova Lole, i koji je "zaštitni znak" ovog KUD-a, odgovara "tisuće i tisuće".

Kopirati
Drag cursor here to close