Kristina Ćavar za Bljesak

''Kozmički prolaz'' prema proširenim vidicima koji streme ka beskraju

Kultura / Umjetnost | 09. 06. 2017. u 09:54 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sarajevskoj galeriji Novi hram u srijedu je postavljena izložba ''Kozmički prolaz'' širokobriješke akademske slikarice Kristine Ćavar.

U prostoru nekadašnje sefardske sinagoge, koja je pod imenom ''Il kal nuevu (muevu)'' podignuta oko 1870. godine neposredno uz Stari židovski hram, današnji Muzej Židova postavljeni su autoričini radovi iz istoimenog ciklusa koji trenutačno sadrži oko 50 radova minijaturnog formata.

Izložba je postavljena kao plod dugogodišnjeg prijateljstva i izvrsne vanjske suradnje galerije Novi hram i Franjevačke galerije u Širokom Brijegu koja uvelike omogućuje umjetnicima iz Hercegovine prikazati se sarajevskoj publici.


(Foto: Bljesak.info)

''Ciklus 'Kozmički prolaz' su moja promišljanja o svemiru koji je živ. Taj ciklus će se širiti, kao što se i sam svemir neprestano širi'', istaknula je Kristina Ćavar u razgovoru za Bljesak.info, koja je na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu diplomirala 2008. godine na slikarskom odjelu u klasi prof. Ante Kajinića. U ljeto 2010. godine na istoimenoj akademiji završila je i poslijediplomski studij Ars sacra.

Poticanje na razmišljanje izvan vidokruga Zemlje

Njezini će radovi u izložbenom prostoru galerije koja djeluje u sklopu Židovskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva ''La Benevolencija'' biti postavljeni do 20. lipnja 2017. godine.

Promatrajući radove ove svestrane umjetnice, zaposlenice Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, čije je djelo dio Stalnog postava Franjevačke galerije i muzeja Široki Brijeg, stječe se dojam kako nas isti mogu ''provesti'' kroz jednu novu dimenziju prepunu života.

''Ona nas vodi prema proširenim vidicima koji streme prema beskraju. Zemlja je dio svemira. Okrenuti prema sebi, ne stignemo pogledati u zvjezdano nebo i pokrenuti misao o svemiru. Nastojim sa navedenom izložbom potaknuti na razmišljanje izvan vidokruga Zemlje'', ističe Ćavar za Bljesak.info.

''Koliko mi je poznato rijetki su oni koji zalaze u tematiku svemira opisanu kroz umjetnost. U meni se otvorilo nešto što vjerujem, znanstvenici već odavno znaju, a to je da je svemir prepun života, on titra, šumi i vibrira posebnom frekvencijom'', dodaje.

Radovi koji bude istinskog čovjeka u nama

Hrvatski fizičar i izumitelj Davor Pavuna je za radove ove akademske slikarice rekao kako njezino umjetničko djelo u njemu ''budi istinskog čovjeka i uvijek ponovno otvara najdublja pitanja o svijesti, ljubavi i životu…''. Upravo ju ovakve riječi guraju naprijed u umjetničkom stvaralaštvu.

''Ta poruka je vjetar u leđa, jer je vrlo izazovno baviti se u likovnosti pričom o zvijezdama, galaksijama i ostalim nebeskim tijelima'', smatra Ćavar.

Naša sugovornica, koja je članica Udruženja likovnih umjetnika Bosne i Hercegovine, Društva hrvatskih likovnih umjetnika Federacije BiH, te Udruženja likovnih stvaralaca Šabac (Srbija), smatra kako u našem društvu, ipak, postoji određeni prostor za umjetnost.

''Koliki je on, o tome se može mnogo diskutirati. Možemo li raditi na tome da se poveća? Sigurno! No, sve počinje od samog umjetnika, koliko želi eksponirati svoju umjetnost javnosti. Naravno, mnoge okolnosti se moraju poklopiti, ali ako se sve posloži možemo očekivati i proširenje umjetničkog prostora te obogaćivanje kulture uopće'', poručila je na kraju razgovora za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close