Gorica

Korizmeni koncert i izložba fotografija privukli mnoštvo ljudi u Goricu

Kultura / Vjera | 16. 03. 2013. u 15:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Klapa Bratovština Gorica-Sovići u Staroj crkvi u Gorici održala je korizmeni koncert. Deset pjesama korizmene i duhovne tematike vezane uz korizmu u hipu su otpjevali članovi klape Bratovština. Stara crkva je još jednom pokazala kako svojim izgledom i ljepotom, nadasve akustičnošću zapravo i jest namijenjena za koncerte ovakve vrste.

Za vrijeme klapskog pjevanja na video platnu su se redale fotografije Puta križa na Veliki petak koje je slikao fotograf Jerko Grubišić iz Bobanove Drage. Put križa se u župi Gorica-Sovići moli od 1999. godine, polazi ispred zvonika-kapele sv. Ilije Proroka u Bobanovoj Dragi, ide glavnom prometnicom do nove crkve u Gorici gdje se potom mole obredi Velikog petka, kantanje muke Isusove, ljubljenje križa i sv. Pričest. Jerko Grubišić je sve to zabilježio fotoaparatom.

Osim fotografija na video zidu, dio je bio i izložen u Staroj kapeli u Gorici gdje su mnogi prisutni pronašli sebe ili svoje najbliže. Mahom su to portreti, ali i kolona vjernika koji usrdno mole Put križa, spremni na žrtvu na Veliki petak.

Mario Bušić je na kraju koncerta kazao o Jerkinim fotografijama:

''Lijepo je vidjeti nakon desetak i više godina da se ovo što fotografije pokazuju otelo od zaborava. Znam da neke stvari ili osobe ljudima koji ih vole ne mogu nestati iz sjećanja nikada, jer ih veže ljubav. Ovdje je ta ljubav ovjekovječena, usudio bih se tako kazati, fotoaparatom. Posebice čovjek koji rukuje tom čudesnom spravom dao je u tome svega sebe. Sjetimo se Jerke na Veliki petak kako trči te na ovu, te na onu stranu, penje se po zidovima, balkonima, po drveću kako bi fotografija bila što bolja, što ljepša, kako bi se svaki sudionik Puta križa na njoj pronašao. Prepoznat ćete, zahvaljujući upravo toj Jerkinoj požrtvovnosti, dragi prijatelji, na ovim slikama mnoge ljude. Ponajprije svoje susjede, djedove i bake neke već pokojne, svoje roditelje, djecu, braću i sestre, na koncu svoje fratre, župnike i kapelane, i časne sestre ili pak same sebe. Kroz ove fotografije vidimo dio svoje povijesti, svoju mladost, odnosno svoje starenje. Vrijeme dakako čini svoje.

Upravo ova izložba Jerke Grubišića koju večeras ovdje motrite i koju možete još pogledati u Staroj kapeli u obliku povješanih slika, želi nam kazati kako vrijeme prolazi, neumorno teče, a tako i mi suputnici toga vremena. Jerkine slike su tu da nas vrate u našu prošlost, da nam pokažu kakvi smo bili, što smo radili, i da nas tako potaknu da idemo stopama svojih očeva i majki, Putem križa do svoga konca.''

Bratovština nastavlja svoje korizmene aktivnosti i dalje. U tijeku je humanitarna akcija za djecu u Majčinu Selu. U subotu 16. 3. klapa Bratovština pjeva na korizmenom koncertu u crkvi sv. Josipa na Mertojaku u Splitu, a u nedjelju 17. 3. u crkvi sv. Franje u Imotskom u čast fra Vjeki Vrčiću.

Kopirati
Drag cursor here to close