Pijanist

Koncert Lovre Pogorelića 18. svibnja u Mostaru

Kultura / Umjetnost | 17. 05. 2016. u 08:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U sklopu Mostarskog proljeća 2016. – XVIII. dana Matice hrvatske, u srijedu, 18. svibnja u 20 sati, u Galeriji kraljice Katarine, bit će priređen koncert pijanista Lovre Pogorelića.

PROGRAM:

J. Slavenski:

Sonata, op.4

Adagio religioso

Allegro pastorale

F. Chopin:

Prva balada u g-molu, op.23

Druga balada u F-duru, op.38

Treća balada u As-duru, op.47

Četvrta balada u f-molu, op.52

Od svoje sedamnaeste godine Lovro Pogorelić redovito koncertira diljem svijeta. Solistički ili s orkestrom, ostvaruje pijanističke kreacije uvjerljive snage i nepobitne individualnosti. Među recentnim nastupima izdvaja koncertnu turneju po velikim gradovima Kine (Peking, Tianjin, Šangaj, Guangzhou i Suzhou) te recital u Teatru Bibiena u Mantovi, prigodom kojeg je kritičar lista Cultura&Societá opisao njegov nastup kao 'Pijanističku meditaciju' i istaknuo '...istančanost zvuka koji zadire u meditativnu unutarnju refleksiju kojoj se suprotstavljaju dinamične eksplozije što slijede jednu vrlo osobnu logiku. To se u mantovanskom recitalu vidjelo i u djelima romantičara Schuberta (Sonata D 960) i Schumanna (Kreisleriana op. 16) kao i kod ekstatičnog i mističnog 'simbolista' Skrjabina (5. Sonata)''.

Prilikom turneje s Mađarskom filharmonijom (2013.) pod ravnanjem Zoltána Kocsisa (2. Klavirski koncert S. Rahmanjinova; Miškolc, Szegedin, Pečuh, Debrecin, Budimpešta) njegov nastup u Palači umjetnosti u Budimpešti propraćen je riječima: “Plemenitu eleganciju izvedbe Lovre Pogorelića, njegove suverene, ali ne pretjerane, individualne odabire tempa – koje je orkestar uglavnom dosta fleksibilno pratio, - njegovu prirodnu virtuoznost auditorij je nagradio urnebesnim pljeskom, a glazbenik koji i svojom skromnošću pokazuje primjer svima, za to je zahvalio kratkim frapantnim preludijem Rahmanjinova.''

Francuska diskografska kuća Intrada (Pariz) prepoznala je umjetnost Lovre Pogorelića te je u proljeće 2007. izdala CD Liszt Lovro Pogorelić koji je izazvao divljenje kritike u rasponu od uzvika Wouah! u Francuskoj (A. Jourdain, www.pianobleu.com) do karakterizacije''... pijanist izvjesne reputacije sa zadivljujućim muzičkim argumentima...'' (J. Hamada, The Record Geijutsu Disc Review, Japan).

Francuski muzički kanal Mezzo snimio je dokumentarni film o nastanku ovog CD-a koji je višekratno emitiran.

U prosincu 2008. Intrada izdaje novi CD Lovre Pogorelića, s djelima Musorgskog i Rahmanjinova. Pianobleu odabire ovaj CD kao CD mjeseca siječnja 2009. Hrvatski izdavač je Dancing Bear.

U proljeće 2012. na Danima hrvatskog filma prikazan je glazbeni spot Slike s izložbe Lovre Pogorelića, autora Zorana Vuletića. HRT snimila je portret Lovre Pogorelića još 1993., a pretprošle godine intervjuirala ga je u emisiji Knjiga ili život.

Lovro Pogorelić izvanredni je profesor klavira na Muzičkoj akademiji Zagreb, utemeljitelj i umjetnički direktor PagArtFestivala.

Sponzor večeri je JP Elektroprivreda HZ HB, a ulaz na koncert je sloboda.

Kopirati
Drag cursor here to close