Nacionalni spomenici

Komisija donijela odluku o Crkvi sv. Petra i Pavla i hotelu Emen u Mostaru

Kultura / Flash | 14. 06. 2017. u 13:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na sjednici Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH donesena je odluku o izmjenama i dopunama odluke za nacionalni spomenik Graditeljsku cjelinu Crkvu sv. Petra i Pavla, s grobljem, sudijskim stolicama, dvorištem, zidom i pokretnom imovinom u Ošanićima (općina Stolac). Izmjena i dopuna odluke se odnosi na definiranje zaštitog pojasa umjesto prethodno utvrđene druge zone zaštite.

Komisija je također zaključila da se izvan snage stavi izmjena i dopuna odluke za Graditeljsku cjelinu - Gazi husrev-begov bezistan s dućanima u Sarajevu, što se odnosi na prostor sa zapadne strane objekta, koji ne ulazi u zonu zaštite.

Nakon razmatranja prijedloga odluke o proglašenju historijske građevine - Bunker na ušću rijeke Lašve u Bosnu (Grad Zenica) nacionalnim spomenikom BiH zaključeno je da se neće donijeti pojedinačna odluka o proglašenju ovog dobra nacionalnim spomenikom iako posjeduje dokumentarnu vrijednost, već da je potrebno, prije donošenja odluke, uraditi dodatna istraživanja ovog i još nekoliko sličnih objekata, kao i način kako su njemački fortifikacioni objekti iz Drugog svjetskog rata tretirani u drugim zemljama.

Komisija je na sjednici razmatrala projekt rekonstrukcije i djelimične interpolacije hotela "Emen" (u objektu bivše Zemaljske banke u Mostaru) te zaključila da je rješenje u skladu s mjerama zaštite koje su propisane za prostor na kome se dobro nalazi (nacionalni spomenik „Historijsko-gradsko područje Mostara).

Pored toga, donesena je odluka o produženju režima zaštite za dva dobra za koja je istekao rok od jedne godine od dana podnošenja peticije.

Kopirati
Drag cursor here to close