Mostar

Književna srijeda s Perom Pavlovićem

Kultura / Flash | 17. 04. 2017. u 09:24 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Otvorenoj čitaonici DHK HB nastavljaju s književnim susretima u sklopu kojih u Književnoj srijedi predstavljaju stvaralaštvo članova Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne.

U srijedu 19. travnja 2017. (u 12.00 sati u Otvorenoj čitaonici Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače bit će predstavljeno književno stvaralaštvo Pere Pavlovića. O književnom djelu Pere Pavlovića govorit će Marina Kljajo-Radić. Voditelj programa je književnik Ivan Baković.

Pero Pavlović (1952. Gradac kod Neuma) pučku školu završio je u rodnom mjestu i Hutovu, a gimnaziju u Metkoviću. Studirao je medicinsku biokemiju u Zagrebu, gdje je diplomirao i magistrirao. Živi i radi u Neumu.

Prvu knjigu pjesama «Plavi svirač» objavio je 1979. i od tada neprekidno književnoj javnosti podastire nove zbirke koje su po mnogočemu posebnost hrvatskog suvremenog pjesništva. Velik dio pjesničkog opusa autor je posvetio ljekovitom bilju mediteranskog područja. Inače, Pavlović je naš neologistički bard u uvođenju novotvorenica u pjesnički izričaj.

Pjesnik je uvršten u više pjesničkih antologija, u školsku lektiru i čitanke. Piše književne i likovne kritike, osvrte, prikaze, kulturološke i novinske članke. Prevođen je na nekoliko stranih jezika. Povodom pete obljetnice redovitog izlaženja tjednika za kulturu Hrvatsko Slovo (1995. – 2000.), Hrvatska kulturna zaklada dodijelila je Peri Pavloviću posebno priznanje – povelju za najuspjelije pjesme između šesto objavljenih stranica hrvatske i svjetske poezije. DHK HB dodijelilo mu je 2001. Šimićevu nagradu.

Nagrađen je prigodnom nagradom „Zvonimir Golob“, 2009. Udruge branitelja, invalida i udovica Domovinskog rata Podravke. Godine 2014. dobitnikom je književne nagrade „Neretvanska maslina“ Svoje književne uratke autor vrlo često objavljuje u raznim listovima i književnim časopisima. Do sada je objavio 32 knjige. Poezija mu je prevođena na nekoliko stranih jezika.

Kopirati
Drag cursor here to close