Kazanci: Minaret koji prkosi vremenu stotinama godina
Gacko
OBJAVA: Utorak, 13. prosinca 2016. 10:49
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Kazanci: Minaret koji prkosi vremenu stotinama godina
1

Posjetih,pogledah i sjedoh na kamen da razmišljam o ovom dijelu građevine, prolaznošću vremena i nas samih.

''Suncem obasjano selo Kazanci udaljeno od Gacka nekih dvadesetak kilometara krije od mnogih pogleda, pa i mene samoga koji sam odrastao u blizini, predivnu građevinu s izgledom džamije napravljenu prije 320 godina,'' piše nam mr. prof. Mustafa Kuštrić.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 5. rujna 2005. godine uvrstila je džamiju Osman-paše Kazanca u selu Kazanci kod Gacka na listu nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine.

''Ova građevina, od koje je najbolje sačuvan minaret, napravljena je po nalogu sultana iz Istambula, kao izraz zahvalnosti jednom od njegovih najboljih vojnika Osmana. Osman se po rođenju zvao Drago, a sa 13 godina odveden je u Istambul na školovanje i odgajanje u elitne osmanlijske ratnike'', pripovijeda dalje prof. Kuštrić.

Drago je odrastao kao poznati ratnik širom Osmanlijske imperije, postao Osman-paša Kazanac sa Muhamedovskom vjerom i proslavio se kao veliki ratnik za Osmanlijsku stvar.

''Iz zahvalnosti za iskazanu hrabrost sultan ga je nagradio tako da je Osman mogao napraviti spomenik svog postojanja u selu Kazanci. Osman je napravio džamiju i arhitektonski obilježio dio svoga postojanja na minaretu u obliku križa i time nam dao do znanja da ova zemlja može živjeti sa više religija,'' piše dalje prof. Kuštrić.

Profesor nam piše kako ''na ovom svijetu ima loših i dobrih ljudi. Ti loši uništiše dio Osmanove zaostavštine. Ostao je minaret kao svjedok tog davnog vremena. Osman je izgubio život krajem 1688. godine, ali njegov duh i dalje živi u ostatku njegovog dobrog djela u selu Kazanci kog Gacka''.

Prema povjesničaru Hasandediću, "Osman-paša Kazanac je 1675. imenovan vezirom u Šamu (Damasku), a 1683. godine je postao vezir u Bosni. Sljedeće godine je premješten u Egar u Mađarskoj, gdje je 1685. godine poginuo".

Osman-paša Kazanac je mnogo doprinio rodnim Kazancima, gdje je sagradio džamiju, mekteb, medresu i šadrvan.

O sudbini zadužbina Osman-paše Kazanca pisao je Tahir Tanović u knjizi "Ključka kapetanija u Hercegovini i porodica": "Kotorski providur Antonije Zeno je angažirao 1684. godine Baju Pivljanina, davši mu oružje, opremu i hranu, koji je skupio 700 hajduka iz Crne Gore i napao selo Kazance. Oni su do temelja spalili naselje, razorili džamiju, medresu, kule i dućane, zadužbine koje je sagradio Osman-paša u Kazancima. Tom prigodom je ubijeno mnogo muslimanskog pučanstva, a preostale muslimanske obitelji su izbjegle i naselile se u obližnja mjesta".

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Prikaži negativno ocijenjen komentar.