Jajce još uvijek čeka vraćene slike iz Beograda
Već dvije godine
OBJAVA: Ponedjeljak, 30. siječnja 2017. 11:24
IZVOR: Fena
AUTOR: A.M.
Jajce još uvijek čeka vraćene slike iz Beograda
0

U proljeće prošle godine, Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Beogradu čovjek koji je želio ostati anoniman vratio je 44 slike Božidara Jakca sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca.

Direktorica Muzeja AVNOJ-a u Jajcu Emsada Leko izjavila je u razgovoru za Fenu da u ovoj instituciji još nemaju informaciju o tome kako teku dogovori o povratu djela slovenskog umjetnika Božidara Jakca.

U proljeće prošle godine, Veleposlanstvu Bosne i Hercegovine u Beogradu čovjek koji je želio ostati anoniman vratio je 44 slike Božidara Jakca sa žigom Muzeja AVNOJ-a iz Jajca.

Ta su djela nestala tijekom rata prije više od 20 godina, a sada dvije zemlje rade na njihovom povratku, ali dokle se stiglo s povratom djela u Muzej, nikad nisu dobili informacije.

Božidar Jakac je autorski opus, više od 500 radova nastalih tijekom njegovog sudjelovanja u NOB-u, poklonio Muzeju AVNOJ-a 1973. godine.

Njegovi crteži su jedno od najznačajnijih svjedočanstava o pripremama Drugog zasjedanja AVNOJ-a.

Rezimirajući prošlu i govoreći o planovima Muzeja za ovu godinu, Leko je navela da je urađena nadstrešnica za parnu lokomotivu da bi se spriječilo njeno daljnje oštećenje od korozije. Parna lokomotiva, dio postavke Muzeja Drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu, proglašena je 2013. nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.

''Urađen je i prilaz u Muzej za osobe s invaliditetom, što nam je sve ove godine nedostajalo. Prostorija u kojoj je smještena muzejska biblioteka sa čitaonicom dodatno je proširena te je dobiven višenamjenski prostor u kojem je u novembru realizirana izložba "Anne Frank - Historija, Istorija, Povijest za danas''', navela je Leko.

Također, u istom prostoru grupa građana objedinjena idejom kvalitetnijeg i pravednijeg obrazovanja, uz podršku "Školegijuma", organizirala je predavanja i radionice Snježane Kordić o temi "Jezici i nacionalizam" i Nenada Veličkovića o temi "Škola kao državni aparat".

Planirana serija predavanja i radionica bit će nastavljena na proljeće, jer Muzej nema grijanja.

Muzej AVNOJ-a godišnje posjeti oko 20.000 posjetitelja.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.