Veliki umjetnik

Izložba u spomen Milivoja Uzelca

Kultura / Umjetnost | 02. 06. 2017. u 08:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu 120. obljetnice rođenja i 40. obljetnice smrti velikog umjetnika Milivoja Uzelca (Mostar, 1897. — Cotignac, 1977.), Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače u Mostaru, 6. lipnja, u Galeriji 'Rondo' s početkom u 20:30 sati, organizira otvaranje izložbe iz ostavštine ovog istaknutog slikara.

Izložba se realizira u partnerstvu s Društvom povjesničara umjetnosti Hercegovine, Društvom hrvatskih likovnih umjetnika u FBiH i Franjevačkom galerijom sa Širokog Brijega, a pokrovitelji su Grad Mostar i Hrvatska pošta Mostar koja je prepoznajući značaj Uzelčevih obljetnica odlučila tiskati i poštansku marku s reprodukcijom akta (ulje na kartonu) koja će biti promovirana na dan zatvaranja izložbe 23. srpnja, na samu 120. godišnjicu Uzelčeva rođenja, priopćeno je iz Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

Inače, Milivoj Uzelac rođen je 23. srpnja 1897. godine u Mostaru.  U Banjoj Luci pohađa gimnaziju, gdje upoznaje i druži se s Vilkom Gecanom, još jednim klasikom hrvatske moderne umjetnosti. Ondje počinje slikati, a 1912. godine s obitelji seli u Zagreb gdje povremeno pohađa Akademiju pod vodstvom Tomislava Krizmana i kasnije Otona Ivekovića.

Nakon izbijanja Prvog svjetskog rata bježi od mobilizacije u Prag gdje radi sa češkim slikarom Janom Preislerom. Tamo s još trojicom slikara (Vilko Gecan, Marijan Trepše i Vladimir Varlaj – formira Grupu četvorice, a i dolazi u doticaj s umjetnošću ekspresionizma u čijem stilu će njihova grupa najviše stvarati.

Završetkom rata 1919. godine vraća se u Zagreb gdje s ostalim članovima družine redovito izlaže svoja djela na Proljetnom salonu. U tom razdoblju nastaju njegova najpoznatija remek-djela. 1923. godine seli se u Pariz gdje stječe visok ugled. U Francuskoj ostaje do svoje smrti.

1971. je u Modernoj galeriji u Zagrebu održana njegova prva retrospektivna izložba. Od 27. studenog 2008. do 11. siječnja 2009. u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu održana je druga njegova retrospektivna izložba na kojoj su skupljene slike iz velikog broja galerija, privatnih zbiraka, kao i dosad njegovih nepoznatih djela.

Milivoj Uzelac umro je 6. lipnja 1977. godine u Contignacu, Francuska.

Kopirati
Drag cursor here to close