Centar za kulturu

Izložba o endemičnim i rijetkim biljkama Grada Mostara

Kultura / Flash | 21. 12. 2016. u 07:50 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Karađoz-begova medresa i Unija studenata Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru organiziraju izložbu fotografija i likovnih radova na temu ”Endemične i rijetke biljke Grada Mostara”.

Izložba će biti otvorena u četvrtak, 22. prosinca, u 18:30 sati u Centru za kulturu u Mostaru.

''Cilj izložbe ovih fotografija je edukacija o endemičnim i rijetkim biljakama Grada Mostara, jačanju svijesti o zaštiti okoliša i poticanje na aktivno učestvovanje u rješavanju ekoloških problema na prostoru Grada Mostara. Izložba je namijenjena širokoj lepezi školstva, od osnovnog, preko srednjeg do visokog obrazovanja, kao i mnogobrojnim ljubiteljima prirode, kojih je iz dana u dan sve više i više'', rečeno je iz Karađoz-begova medrese.

Nadaju se da će ova izložba doprinijeti zaštiti i očuvanju kako endemičnih biljnih vrsta tako i cjelokupnog prostora Grada Mostara, budući da se ovdje nalaze i brojni stenoendemi (vrste koje su ograničeni samo na ova područja i nigdje ih više nema na planeti Zemlji) koje predstavljaju značajnu okosnicu flore Dinarida i Balkanskog poluotoka pa i čitave Europe.

''Zaštitimo i očuvajmo prirodnu baštinu našeg Grada Mostar jer je to imperativ ovog vremena i ove generacije. Mi u Karađoz-begovoj medresi kroz razne ekološke projekte i prigodna predavanja želimo da stvorimo jedan ljepši Mostar, ekološki čišći i efikasniji, te da promoviramo njegove prirodne vrijednosti u cilju zaštite i očuvanja životne sredine'', rečeno je iz Karađoz-begova medrese.

Program izložbe fotografija i likovnih radova mr. Aldina Boškaila, Lejle Boškailo-Obradović, Muniba Obradovića i učenika KBM na temu: ”Endemične i rijetke biljke Grada Mostara”.

Obraćanja od 18:30 sati
• Senad Suljić, direktor Centra za kulturu Mostar
• mr. Aldin Boškailo, prof. biologije u Karađoz-begovoj medresi
• prof. dr. Samir Đug, vanredni profesor PMF-a Sarajevo
• hfz. Aid ef. Tulek, direktor Karađoz-begove medrese
• mr. Salem ef. Dedović, mostarski muftija – SVEČANO OTVORENJE IZLOŽBE

Kopirati
Drag cursor here to close