U mračnim vremenima smije

Ivan Plazibat za Bljesak.info: 'Zbunjoza' donosi uzbudljivu i zabavnu večer u mraku gledališta

Kultura / Flash | 25. 04. 2017. u 06:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ova je prvi susret splitskog teatra Playdrama s Mostarom. I to je uvijek uzbuđenje i radost.

Večeras u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar bit će izvedena predstava “Zbunjoza” / Perplex (produkcija PlayDrama i Gradsko kazalište mladih Split) u konkurenciji 14. Međunarodnog festivala komedije 'Mostarska liska'.

U suradnji s Narodnim pozorištem darujemo Vam 2x2 ulaznice za predstavu Zbunjoza. Pošaljite nam vaše podatke i kontakt na mail [email protected], a najbrži će dobiti karte.

Autor teksta je Marius von Mayenburg, a režiju potpisuje Ivan Plazibat. U ovoj predstavi bračni par, Eva i Robert, dolazi kući nakon odmora. Biljke u njihovom stanu izgledaju drugačije, pronalaze pismo u kojem stoji da im je električna energija isključena. Ulaze Judith i Sebastian, prijatelji para, koji su trebali brinuti o stvarima dok njih nema. Međutim, oni se u Evinom i Robertovom domu ponašaju kao gazde i izbacuju ih van. Eva i Robert se vraćaju na scenu kao dadilja i sin drugog para. ”Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta.

U predstavi igraju Nikša Arčanin, Bojan Brajčić, Sara Ivelić, Ana Marija Veselčić. u intervjuu za Bljesak.info redatelj Ivan Plazibat govori o ovoj predstavi, o društvu danas, o umjetnosti.

Što je to što publici donosi predstava 'Zbunjoza'?

Nadam se, u prvom redu uzbudljivu i zabavnu večer u mraku gledališta.

”Zbunjoza” je komedija o hirovitosti stvarnosti, vlastitog identiteta i samog kazališta. Kako je predstava uspjela pomiriti sve te hirovitosti?

Zašto bi se pomirivali stvarnost na sceni? Ovo je predstava gdje smo pustili stvarnost da divlja na sceni.

Koliko umjetnost ima snage, koliko nam pruža mogućnosti da pogledamo sebe i svoj život, svakodnevicu, iz nekog drugog kuta, pa i da utječemo direktno na stvarnost?

Stvarnost oko nas postaje sve gora i gora. Bojim se da će se onda i ta stvarnost morati promijeniti ili je uskoro neće ni biti.

Jesmo li u svijetu selfija, brzih vijesti, kratkih postova... ustvari zaboravili na osobnost? Vraća li nas umjetnost samima sebi, svojoj nutrini, osobnosti koju smo zaboravili?

A možda danas svi imamo i previše osobnosti; svi smo posebni, svi smo individualci, svi smo unikatne osobnosti, a možda je problem što smo samo premalo - ljudi.

Koliko je ova predstava upravo u tom smislu i kritika?

Teatar, kao i umjetnost općenito uvijek bi trebao biti mjesto gdje se postavljaju prava pitanja o pravim stvarima. Hoće li netko shvatiti kao kritiku ili uvrijediti se... koga briga?

Ima li suradnje među teatrima u regiji? Je li novac prva i osnovna prepreka za više i bolje?

Nažalost, u ovoj političkoj paradigmi recesijske štednje ima sve manje i manje mogućnosti za to. Zato raduje ova borba samih umjetnika i teatara u tom smjeru.

Radujete li se izvedbi predstave 'Zbunjoza' u Mostaru?

Ova je prvi susret splitskog teatra Playdrama s Mostarom. I to je uvijek uzbuđenje i radost.

Mostarska liska njeguje duh, liskaluk, komediju... Koliko je baš za današnje vrijeme važna komedija, satira, smijeh, duh...?

U mračnim vremenima smijeh je uvijek izraz nečega najbitnijeg što kao ljudska bića posjedujemo - a to je sloboda duha. Takav smijeh je najdragocjeniji u ovim vremenima.

Što mislite – dolaze li bolji dani za općenito kulturu u regiji, da li ih i ptica liska iz Mostara navješćuje?

Mislim da za kulturu dolaze još gora vremana financijske neizvjesnosti i nesigurnosti. Paradoskalno, za umjetnost to i ne mora biti loše. Živimo u zanimljivim vremenima.

Za kraj poziv publici – zašto da dođu u Narodno pozorište Mostar i pogledaju predstavu 'Zbunjoza'?

Kao i na početku, ponovno: nadamo se, pružiti vam u prvom redu uzbudljivu i zabavnu večer u mraku gledališta.

Kopirati
Drag cursor here to close