Istraživači iz Gračanice pronašli davno zaboravljenu nekropolu
Bogatsvo
OBJAVA: Subota, 18. ožujka 2017. 14:05
IZVOR: Fena
AUTOR: K.K.
Nekropola arheologija
0

U dosadašnjim saznanjima o stećcima u našoj zemlji i njihovom teritorijalnom rasporedu, područje Trebave je veoma slabo istraženo, tako da je svaki evidentiran lokalitet od velikog značaja

Grupa istraživača iz Gračanice proteklih je dana obilazila područje Gornjeg Skipovca, na planini Trebavi, tražeći lokalitete sa srednjovjekovnim stećcima. Tom prilikom su, na mjestu nekadašnjih ratnih položaja, u području zasijanom minama, uspjeli locirati, evidentirati i obraditi odavno zaboravljenu nekropolu Raminac, koja se nalazi neposredno uz međuentitetsku crtu razgraničenja.

''U dosadašnjim saznanjima o stećcima u našoj zemlji i njihovom teritorijalnom rasporedu, područje Trebave je veoma slabo istraženo, tako da je svaki evidentiran lokalitet od velikog značaja'', ističe u izjavi za Fenu mr. Edin Šaković, stručni saradnik za kulturno naslijeđe u J. U. Bosanski kulturni centar u Gračanici i voditelj Zavičajne muzejske zbirke u ovom gradu.

Ovom prilikom izvršen je terenski pregled područja Topalovića u Gornjem Skipovcu, gdje je još 1984. godine etnolog dr. Salih Kulenović na osnovu podataka mjesnog stanovništva zabilježio prisustvo tri stećka.

''Zanimalo nas je stanje nekropole danas. Nakon nekog vremena uspjeli smo je pronaći, zatekavši na tom mjestu svega dva spomenika, i to u sekundarnom položaju. Prevrnuti su i oštećeni, a nalaze se neposredno na mjestu gdje su se 1995. godine vodile teške borbe, tako da je okolni teren kontaminiran minama. To nam je otežavalo istraživanje, ali uz malo rizika ipak se isplatilo. Izmjerili smo stećke, fotografirali, ustanovili koordinate i prikupili sve druge podatke'', navodi mr. Šaković.

U istraživanju je sudjelovao i mr. sc. Edin Ibrišević, općinski vijećnik iz Gračanice i prosvjetni radnik koji trenutno piše doktorat o ulozi kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa u odgojno-nastavnom procesu.

''Sa šireg gračaničkog područja do danas je poznato svega nekoliko lokaliteta sa stećcima. Radi se o manjim nekropolama, sa po dva-tri sačuvana primjerka. Nažalost, one nisu na odgovarajući način zaštićene niti su poznate široj javnosti, a da se i ne govori o nekome iskorištavanju u turističke i edukativne svrhe. Štoviše, stećci su često žrtve različitih vandala. Na nama je da se to pokuša promijeniti, a terenski pregledi su prvi korak u tome'', kazao je on.

Podaci prikupljeni u ovome istraživanju iskoristit će se u realizaciji projekta evidencije kulturno-povijensog naslijeđa općine Gračanica, a također će biti dostavljeni i Zavodu za zaštitu i korištenje kulturno-povijesnog i prirodnog naslijeđa Tuzlanske županije.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.