Internet u stvarnom životu - selo pretvoreno u Web 0.0 verziju
Drugačija umjetnost
OBJAVA: Utorak, 10. svibnja 2016. 18:22
IZVOR: Bljesak.info/N1
AUTOR: A.M.
Internet u stvarnom životuInternet u stvarnom životuInternet u stvarnom životuInternet u stvarnom životu
1
Internet u stvarnom životu
Internet u stvarnom životu
Internet u stvarnom životu
Internet u stvarnom životu

Mještani Civitacamporomana sada doslovno žive u internet verziji 0.0.

Civitacampomarano je malo selo u Italiji smješteno u provinciji Campobasso, i ima nešto više od 400 stanovnika - većinom starije životne dobi.

Mjesto je strašno bogato tradicijom, a internet je skoro nepoznanica za sve mještane sela.
Budući da je skoro kompletno izolirano od ostatka civilizacije, čak i telefon - odnosno mobitel rijetko kada ima signal u ovom mjestu.

Ipak, nekome je na pamet pala jedna provokativna i zanimljiva ideja - koja je ovo selo učinila jednim od najživopisnijih na svijetu.

Facebook, Twitter, Gmail, Whatzapp, Tinder, WeTransfer i slični servisi koje regularni korisnici interneta koriste svaki dan - sada se mogu naći u ovom selu, ali na potpuno realan način.

Njihov Twitter je klupa, na kojoj možete ćaskati, njihov Facebook je gradska oglasna ploča na kojoj mogu pročitati sve obavijesti za stanovnike, Gmail im je poštanski sandučić, a Whatzapp aplikacija im je gradska telefonska govornica.

Google je ime gradske kafića, u kojoj posjetitelji mogu sjesti, popiti piće i saznati sve jedni od drugih, dok im je mjesto za kolektivno gledanje televizije markirano kao YouTube.
Kamion za odvoz smeća se zove WeTransfer, a klupa na kraju grada, osvijetljena fenjerom je Tinder - za mlađe generacije koje žele podijeliti neki poljubac u javnosti jedni s drugima.

Nama, najinteresantnije je bilo vidjeti Gradsku apoteku koja je dobila ime po antivirus softwareu - Avast, a lokalna trgovina sitnih potrepština i novina se jednostavno zove RSS Feed.

Na ovaj način, neimenovani genijalac je uspio starijim ljudima na jako jednostavan način objasniti kako funkcionira internet danas, i demonstrirao im sve čari virtualne stvarnosti bez koje većina ljudi danas ne bi mogla živjeti i raditi.

Sve ovo je zapravo dio Cvta' Street Art Festivala koji je oživio zidove i znamenitosti sela koje je postalo jedinstveno u svijetu.

Vijest se društvenim mrežama proširila munjevito, a servisi poput BoredPanda, 9GAG i BiancocShock te Reddit su ovo selo učinili vjerojatno najpopularnijim na svijetu.

Komentari (1)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.
Abiron Art
prije 465 dan.
Srecniji su nego mnogi u ovoj BiH
+5
-0
0
BA
Firefox