Deklaracija

Intelektualci regije pokušavaju dokazati da su srpski i hrvatski jedan jezik

Kultura / Flash | 28. 03. 2017. u 07:52 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grupa lingvista, pisaca i intelektualaca iz BiH, Srbije i Hrvatske pokušava dokazati da su srpski i hrvatski - jedan jezik, kao i problematizirati stvaranje političkih jezika. Nakon serije regionalnih konferencija u Podgorici, Splitu, Beogradu i Sarajevu, više od dvjesto stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih znanosti potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku.

Deklaracija je nastala kao rezultat projekta "Jezici i nacionalizmi", kojem je cilj podizanje svijesti o jeziku.

Namjera je da se aktivno utiče na postojeće jezičke prakse u sve četiri zemlje regije u kojima se govorio srpsko-hrvatski ili hrvatsko-srpski. Još uvijek nije poznat točan sadržaj Deklaracije, koju je sastavljalo 30 stručnjaka iz sve četiri uključene zemlje, navode hrvatski portali.

Tekst Deklaracije i njezine ciljeve predstavit će krajem ožujka u Sarajevu, između ostalih, profesor Enver Kazaz, književnica Ivana Bodrožić, pisac i novinar Balša Brković, pisac Vladimir Arsenijević.

Ovaj tekst postat će dostupan svim zainteresiranima 1. travnja.

Među onima koji su potpisali deklaraciju o jedinstvenom jeziku su i Rade Šerbedžija, Boris Dežulović, Igor Štiks, Mirjana Karanović, Marko Tomaš, Nenad Veličković, Teofil Pančić, Rajko Grlić, Vikrot Ivančić, Ranko Bugarski i Snježana Kordić.

Osnovna namjera ovog projekta jeste problematiziranje postojanja "političkih" jezika na prostoru nekadašnjeg jednog srpsko-hrvatskog, prenosi Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close