Prepuno kino Europa

'In odium fidei' osvijetlio partizanske zločine nad hercegovačkim franjevcima

Kultura / Flash | 12. 02. 2015. u 12:23 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prepunoj dvorani kina Europa u Zagrebu sinoć je pretpremijierno prikazan dokumentarni film u ubojstvo 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća. 

'In odium fidei – Iz mržnje prema vjeri' rađen je u produkciji Laudata, a prema riječima organizatora film je osvjetlio zakopanu istinu o zvjerskim partizanskim zločinama u Hercegovini.

Profesor Tomislav Đonlić govorio je o odgovornosti Komunističke partije za zločine nad fratrima, na poseban način Okružnog komiteta za Zapadnu Hercegovinu bez čije suglasnosti se ubojstva fratara nisu mogla izvršiti: ''Među onima koje je vodstvo Partije okarakteriziralo „narodnim neprijateljima“, posebno mjesto zauzimali su svećenici, na poseban način širokobriješki fratri, kao intelektualna elita toga vremena i prostora. Iz čiste mržnje prema vjeri, Crkvi i kleru koji je imao veliku potporu u puku likvidirani su i to masovnije nego u bilo kojem drugom narodu,'' prenosi Laudato.hr

Svoju riječ uputila je i producentica filma, direktorica Laudata Ksenija Abramović. Neumorna u traženju istine i nesebičnom ulaganju sredstava i energije zajedno sa svojim timom.

„Žalosno je i sramotno da ni sedamdeset godina od Drugog svjetskog rata nemamo popise stradalih od komunističko-partizanskih zločina u Drugom svjetskom ratu i poraću… Ovim filmom prvenstveno želimo ukazati na duhovnu, moralnu i ljudsku veličinu ljudi stradalnika, koji su nas svojim pristupom životu zadužili u potrebi nasljedovanja njihovih vrednota i kreposti“, prenosi Laudato.hr riječi Ksenije Abramović.

Snimatelj i montažer filma je Ivan Lovrić, autor glazbe Željko Barba, a na grafici i dizajnu radio je Nikola Uroić.

Kopirati
Drag cursor here to close