Putopis

Ibrahim Kajan predstavio svoj 'Put u Blagaj'

Kultura / Flash | 07. 04. 2017. u 17:32 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Multimedijalna prezentacija knjiga “Put u Blagaj” (Journey to Blagaj) autora Ibrahima Kajana upriličena je večeras u Centru za kulturu.

O knjizi je govorio Seid ef. Smajkić, mr. Jasmin Branković i sam autor.

Kajanova knjiga, koja broji nešto više od 50 stranica, sastoji se od više podnaslova kroz koje autor nastoji ispričati priče vezane za ovo naselje, a koje sežu u duboku prošlost.

U ovom putopisu Ibrahim Kajan posebnu pozornost posvećuje deskripciji arhitekture i kazivanju predaja o blagajskim povijesnim građevinama i ljudima koji su usko vezani za njihov nastanak i djelovanje, piše metafora.ba.  Također, Ibrahim Kajan na maestralan način kroz kompletnu knjigu nastoji opisati i religijsku transformaciju kroz koju su prošli stanovnici Blagaja, pa čitatelje vraća u doba srednjovjekovne Bosne i opisuje važne bogumile i govori o njihovom značaju za Bosnu i Hercegovinu, ali spominje i lapidarne spomenike koji vode u prapovijest bosanskog jezika i bošnjačke književnosti. Put u Blagaj dodatno krase i mnoge fotografije i slike koje ovaj putopis čine još zanimljivijim i lakšim za čitanje.

Recenzenti ove knjige bili su Seid ef. Smajkić i prof. dr. Vedad Spahić, koji su složni da je putopis Put u Blagaj unikatno djelo novije bošnjačke književnosti i u pogovoru navode da niko do ovog momenta nije na ovakav način opisao koegzistenciju različitosti na jednom prostoru.

Inače, Ibrahim Kajan rođen je 1.11.1944. godine u Mostaru. Magistrirao je i doktorirao na Fakultetu humanističkih nauka Univerziteta 'Džemal Bijedić'.

Osnivač je Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske 'Preporod', njegov prvi predsjednik, te pokretač i dugogodišnji urednik časopisa 'Behar'.

Bio je pomoćnik ministra za kulturu HNŽ-a, a potom profesor na Fakultetu humanističkih nauka, gdje je kraće vrijeme obavljao dužnost dekana.

Kopirati
Drag cursor here to close