I mostarski teatri na MESS-u: ''Ajmo na fuka'' u Sarajevu
NP Mostar
OBJAVA: Srijeda, 5. listopada 2016. 11:55
IZVOR: Bljesak.info
AUTOR: M.M.
Ajmo na fuka Mala scena
0

Dođite na predstavu kako bi zajednički poslali poruku da su pomirenje i održiv suživot mogući ne samo u Mostaru, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, poručili su iz NP Mostar.

U idućih nekoliko dana, Narodno pozorište Mostar očekuje igranja predstava na svojoj sceni, ali i gostovanja.

Predstava “Ajmo na fuka” u režiji Dragana Komadine, prva koprodukcija Narodnog pozorišta Mostar i Hrvatskog narodnog kazališta Mostar, gostuje u četvrtak, 6. listopada na MESS festivalu u Sarajevu, u programu OFF MESS.  “Ajmo na fuka”, u kojoj igraju Robert Pehar i Saša Oručević, bit će izvedena u sklopu programa “Teatar i pomirenje”, a predstava se igra u Kamernom teatru 55 u 22 sata.

Zahvaljujući USAID-ovom projektu “PRO-Budućnost”, koji realizira Catholic Relief Services u suradnji s partnerima, u sklopu kojeg je predstava podržana, publika u sve više gradova ima priliku vidjeti ovu odličnu predstavu: predstava je do sada uspješno gostovala u Sarajevu, Tuzli, Posušju, Gornjem Vakufu/Uskoplju, Trebinju te u Češkoj Republici u Pragu i Brnu. Sada dolazi i na MESS.

Dođite na predstavu kako bi zajednički poslali poruku da su pomirenje i održiv suživot mogući ne samo u Mostaru, nego i u cijeloj Bosni i Hercegovini, poručili su iz NP Mostar.

Festival MESS institucionalno promovira i govori o ulozi teatra u procesima pomirenja, a zahvaljujući fleksibilnosti projekta PRO-Budućnost koji je prepoznao i podržao predstavu “Ajmo na fuka” kao predstavu koja se aktivno suočava sa današnjim izazovima podijeljenih gradova i drugačijih narativa, predstavu će moći vidjeti i sarajevska publika u okviru MESS-a.

Predstava “Ajmo na fuka” je već do sada doživjela veliki uspjeh kod publike i kazališne kritike: na XIV. festivalu bosanskohercegovačke drame u Zenici osvojila je nagradu ''kao priznanje za odlučan iskorak teatra prema novim mogućnostima umjetničke suradnje''.

''Ovo je prije svega antiratna predstava, koja evocirajući ratne traume istodobno utire put njihovom zacjeljenju, te razumijevanju i suočavanju s onim što se događalo. No ona jednako tako upozorava i na hladni rat koji se vodi već dvadeset godina. I tu je najdragocjenija njezina recepcija kod mlađe publike. Kao opomena. Ili što bi rekao Romain Rolland: od rata jedino više mrzim one što pjevaju o ratu u kojemu nikad nisu bili”, kaže autor Dragan Komadina.

Od predstava koje će biti izvedene u Narodnom pozorištu Mostar, izdvajamo igranje predstave “Šta ćemo sad?” po tekstu Branka Đurića Đure i u režiji Ahmeda Imamovića u subotu, 8. oktobra u 20 sati. Ova je predstava osvojila nagradu publike za najbolju predstavu na međunarodnom festivalu komedije “Mostarska liska” 2015. godine.

U predstavi igraju Ajla Hamzić, Emir Spahić i Goran Lozo. Cijena ulaznice je 7 KM, s popustom 3,50 KM. Nakon Mostara predstava će biti izvedena u Rijeci (Republika Hrvatska) 11.10., u sklopu programa kulturne manifestacije “Jesen u Kostreni” i za nju vlada veliki interes publike.

Napomena: predstava “Indigo”, koja je u Narodnom pozorištu Mostar trebala biti izvedena u četvrtak, 27.10., je otkazana.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.
 :)
 :(
 :P
 :D
 :O
 ;)
 8)
 8|
 ]:(
 :\
 :|(
 3:)
 O:)
 :-*
Ovaj članak mogu komentirati samo registrirani korisnici. Molimo prijavite se za komentiranje. Prijavu možete izvršiti i preko Facebook i Google servisa.
Molimo popunite polja i pošaljite komentar.