17 događaja

Hrvatsko proljeće Središnje Bosne se predstavlja bogatim programom

Kultura / Flash | 20. 03. 2017. u 17:47 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Četvro izdanje kulturno-umjetničkog programa 'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne' počinje u petak, 24. ožujka u Fojnici a svečanu završnicu, ove godine, imat će u Vitezu.

''Hrvatsko proljeće Središnje Bosne'' ove godine, kroz 17 događaja bit će održano u Travniku, Vitezu, Kiseljaku, Kreševu, Fojnici, Busovači, Uskoplju, Jajcu, Žepču, Novom Travniku, Bugojnu i Tomislavgradu. Od ove godine, dijelom Hrvatskog proljeća Središnje postali su i Dobretići, Zenica i Usora.

Organizatori ''Hrvatskog proljeća Središnje Bosne'', Mladež HDZ-a BiH Županije Središnja i koordinatorice projekta, Irena Mrnjavac i Gloria Lujanović, publici će predstaviti raznovrstan kulturno – umjetnički program.

''Koncerti, kazališne predstave, izložbe likovnog stvaralaštva, promociju Zbornika znanstvenih radova o sv. Jakovu Markijskom, dokumentarni film. Hrvatsko proljeće Središnje Bosne počet će u franjevačkom samostanu Duha Svetoga u Fojnici izložbom slika Društva hrvatskih likovnih umjetnika u Federaciji BiH. Kao i do sada, uspješna suradnja nastavila se s jedinim profesionalnim kazalištem Hrvata u BiH – Hrvatskim narodnim kazalištem u Mostaru koji će u sklopu Hrvatskog proljeća Središnje Bosne gostovati u četiri grada, potom Gradskim kazalištem mladih Vitez koji će nastupiti u Zenici i Tomislavgradu. Teatarske poslastice iz susjedne Republike Hrvatske, gostovanja su zagrebačkog Teatra Erato i Duška Valentića s predstavom 'Najbolje godine Đuke Begovića' u Kiseljaku i monodrame poznatog hrvatskog glumca i profesora na zagrebačkog Akademiji dramskih umjetnosti, Joška Ševe koji će izvesti predstavu 'Govorite li hrvatski' u Jajcu i Busovači. U Bugojnu će biti održana promocija knjige 'Ljudi i vrijeme' novinara i kroničara Hrvata Središnje Bosne, Zvonimira Čilića koji je u toj knjizi obuhvatio 20 godina opstanka i ostanka Hrvata u dolinama Vrbasa, Lašve i Lepenice, a obilježit će se i godinu dana 'Promemorije travničkih Hrvata''', navodi se u priopćenju Mladeži HDZ-a BiH.

Kako navode osim suradnje s kulturnim institucijama koju ima Hrvatsko proljeće Središnje Bosne, važan segment projekta čine i svojevrsni kulturni transferi, pa će tako zenički tamburši 'Zlatne žice' nastupiti u najmlađoj općini Županije Središnja Bosna – Dobretićima.

''Osim njegovanja kulture Hrvata u BiH, Hrvatsko proljeće Središnje Bosne svoj festivalski program redovito upotpunjuje i kulturni sadržajima drugih naroda i njihovih tradicija, pa će tako u Uskoplju biti koncert međunarodnog tria, jednog od najposebnijih klezmer skupina današnjice, Rubinstein Klezmer Projecta. Središnji dio ovogodišnjeg festivalskog programa Hrvatskog proljeća Središnje Bosne s ponosom će premijerno u BiH prikazati dokumentarni film „Bijeli put“ produkcijske kuće Kadar iz Širokog Brijega, redatelja Zdenka Jurilja. Dokumentarni film 'Bijeli put' donosi priču o pobjedi dobra u ratu, odnosno, humanitarnom konvoju 'Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebernu' kojim je više od 70 tisuća Hrvata šireg područja Lašvanske doline spašeno ratnih devedesetih godina'', navodi se u priopćenju.

Svečana završnica festivalskog programa 'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne', kako je najavljeno, bit će u Vitezu, 2. lipnja. Ovogodišnje izdanje 'Hrvatskog proljeća Središnje Bosne' zatvorit će Gudački orkestar Banjalučke filharmonije, dvosatnim koncertom pomno odabranog repertoara.

'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne' i njegovi festivalski sadržaji, već četvrtu godinu zaredom, su za posjetitelje slobodni.

''Osim toga, festivalski program 'Hrvatsko proljeće Središnje Bosne', nastao prije četiri godine, kao odgovor na lažne demonstracije, nasilje i palež institucija BiH, pokazao je svoj način borbe za domovinu. Kroz dosadašnje tri godine održavanja 'Hrvatskog proljeća Središnja Bosne', projekt je pokazao kako s pravom nosi epitet nositelja kulturnih aktivnosti Hrvata ovog područja'', stoji u priopćenju Mladeži HDZ-a.

Kopirati
Drag cursor here to close