Horde koje pustoše muslimanski istok posljedica su neuspjeha političkih muslimanskih pokreta
Husein ef. Kavazović
OBJAVA: Subota, 4. ožujka 2017. 20:06
IZVOR: MINA
AUTOR: M.M.
Horde koje pustoše muslimanski istok posljedica su neuspjeha političkih muslimanskih pokreta
0

''U srcu islamskog svijeta nastao je vrtlog, koji je pokrenuo stare podjele i koji prijeti da strovali u ambis stoljeća zajedničkog života i ukupno nasljeđe i tradiciju''.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sudjelovao je u radu Svjetskog samita islamskih učenjaka u turskoj Šanliurfi (Şanlıurfa).

Na samitu koji, prema riječima organizatora, guvernata Šanliurfe, Diyaneta i Univerziteta Harran,  ima za cilj slanje poruke o ''islamu kao vjeri mira, pravde i slobode'' sudjelovalo preko pedeset vjerskih lidera, državnika i akademika.

Glavna tema o kojoj se raspravljalo bilo je pitanje uzroka ekonomske i političke nestabilnosti većinski muslimanskih zemalja te uspona terorizma u ''islamskoj geografiji''.

Prvog dana dvodnevnog samita u petak, 3.3.2017, reisu-l-ulema Kavazović se obratio skupu i tom prilikom, između ostalog, rekao kako je u posljednjim desetljećima ''u srcu islamskog svijeta nastao vrtlog, koji je pokrenuo stare podjele i koji prijeti da strovali u ambis stoljeća zajedničkog života i ukupno nasljeđe i tradiciju''.

Nakon što je govorio o razlozima koji su doveli do takvog stanja u većinski muslimanskim zemljama sa posebnim osvrtom na ulogu koju je u tom procesu odigrala patnja naroda Palestine, Reisu-l-ulema je dodao i to da su ''ranije generacije muslimana uspjele izgraditi vlastiti svijet, utemeljen na stilu življenja prije nego na sustavu dogme''.

Za reisu-l-ulemu Kavazovića ''slika utopljenog dječaka na obali Turske, kojeg je ubio vihor rata, govori zornije od bilo čega drugog o muslimanskom stanju, političkim muslimanskim pokretima i njihovim ideologijama''.

Zato, prema njegovom mišljenju, ti pokreti nisu ponudili ''nikakav djelotvoran politički, ekonomski ili kulturni program, s izuzetkom Turske, osim programa islamizacije muslimana. Njihov neuspjeh da budu alternativa vladajućim režimima i huntama proizveo je razočarenje. Horde koje pustoše muslimanski istok posljedica su tog neuspjeha. Podaci s kojima se raspolaže govore da ovo zlo narasta do granica kada će trebati velika snaga i odlučnost da ga se zaustavi''.

Na kraju svog izlaganja Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je rekao i to da dugoročno gledajući, muslimani moraju razmišljati, planirati i djelovati kako bi u muslimanski svijet donijeli mir, pravdu i slobodu. Od toga će ovisiti budućnost islamskog ummeta- zaključio je reisu-l-ulema Kavazović.

Komentari (0)
Komentari su djelo i osobno mišljenje naših posjetitelja, Bljesak.info ne odgovara za njih, kao ni za eventualne reakcije. Komentiranjem pristajete na Uvjete korištenja.