Veliko zanimanje

Hodovo: Predstavljen zbornik u čast prof. dr. Pere Marijanovića

Kultura / Flash | 28. 05. 2017. u 14:54 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U rodnom mjestu Pere Marijanovića, još za života zvanom ''Dobri duh donje Hercegovine'', održano je predstavljanje zbornika u čast ovog velikog hercegovačkog erudira.

Naime, Građevinski fakultet Sveučilišta u Mostaru, Matica hrvatska ogranak Stolac te Muzej i Galerija Neum organizirali su predstavljanje zbornika koji nosi naziv ''U njegovoj se blizini moglo rasti''.

Zbornik su predstavili dr. sc. Ratko Perić, prof. dr. sc. Marija Prskalo, dr. Mladen Bošković i doc. dr. sc. Marinko Marić.

Do posljednjeg mjesta ispunjena dvorana Osnovne škole Hodovo pokazala je veliko zanimanje za životno djelo poznatog hercegovačkog profesora koji nas je rano napustio, ali je svojim djelima i zaslugama ostavio veliki trag u Hercegovini.

U glazbenom dijelu programa nastupilli su tamburaši HKUD ''Rotimlja''.

Pero Marijanović (Hodovo, 27. studenoga 1950. - 23. travnja 2010.) bio je redoviti profesor Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Veleučilišta u Varaždinu, arheolog, geolog, informatičar, erudit, hrvatski kulturni djelatnik iz BiH.

Važio je kao dobri duh Donje Hercegovine, najplodnije živuće biće Ravnog i Stoca. Napisao je sto i pedeset znanstvenih radova te pokrenuo projekt Donja Hercegovina koji je naišao i na potporu hrvatske Vlade. Obnašao je dužnost glavnog i odgovornog urednika godišnjaka Matice hrvatske u Stocu.

Preminuo je 23. travnja, a pokopan je 25. travnja na počivalištu Ljucima kod Stoca.

Kopirati
Drag cursor here to close