Destabiliziranje odnosa

HKD Napredak: Deklaracija o zajedničkom jeziku čisti je politički pamflet

Kultura / Flash | 12. 04. 2017. u 14:45 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatsko kulturno društvo Napredak nedavno usvojenu takozvanu Deklaraciju o zajedničkom jeziku smatra običnim političkim pamfletom kojim se pokušavaju i ovako nestabilni odnosi u regiji, dodatno destabilizirati.

''Smatramo kako Deklaracija, potpisana upravo u mjesecu kada se obilježavaju Dani hrvatskog jezika i pedeset godina nakon Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog jezika, obezvrjeđuje dugogodišnju borbu, htijenje i žrtvu naroda koji mukotrpno grade svoje identitete, vraćajući sve unatrag i otvarajući nove prijepore.

Hrvatski jezik imao je tešku prošlost, kontinuirano je bio osporavan i izložen različitim pritiscima. Sve je to ostavljalo traga. Međutim, hrvatski jezik je stvarao još čvršće temelje i do danas postao još snažnijim obilježjem hrvatskog naroda i nema nitko pravo to osporavati'', ističu iz HKD Napredak.

Dalje navode: ''Ulazeći u dvodijelne i trodijelne nazive, naizgled tobože i ravnopravnog statusa, hrvatskom se jeziku tijekom pojedinih povijesnih razdoblja oduzima njegova posebnost, potiskivao se iz aktivne uporabe i zanemarivala njegova standardizacija. Nažalost, ni danas nismo pošteđeni takvih trivijalnih pokušaja osporavanja nacionalnog identiteta preko njegovih najsnažnijih obilježja.

HKD Napredak baštini jezik i kulturu hrvatskoga naroda, jezik koji je puno stariji od kamenih spomenika na kojima su uklesana značajna imena hrvatske prošlosti. Društvo i u svom Statutu ima obavezu čuvanja i njegovanja izvornosti te osobitosti hrvatskoga jezika poticanjem njegove uporabe u obitelji, javnom i kulturnom životu, gospodarskom životu i sredstvima javnog priopćavanja.

HKD Napredak je od samog osnutka njegovao svoje, poštivao i cijenio tuđe, a to čini i danas. Riječju i djelima mnogo je puta do sada pokazao kako je moguće njegovati vlastiti identitet, a da drugima to ne smeta. Otvarali smo i otvaramo mnoge društvene teme kojih su se drugi bojali dotaknuti te radili i stvarali kada su drugi šutjeli, držeći se načela „Tuđe poštuj, svojim se ponosi.“ Zato ni sada ne smijemo šutjeti. To što branimo svoj jezik netko će možda nazvati nacionalizmom, ali to je samo istinsko domoljublje.

Važno je jezike prepustiti jezikoslovcima i struci, a ne služeći se jezikom, baviti se politikantstvom. Mi svi, našim se jezicima moramo bolje razumjeti i stvarati novi svijet u kojem će se poštovati različitosti, te čuvati svoj identitet i istinu, poštujući i učeći jedni od drugih'', stoji u priopćenju za javnost HKD Napredak.

Kopirati
Drag cursor here to close