Fotografski raj

Hercegovačke prirodne ljepote u objektivu Perice Biške

Kultura / Flash | 28. 07. 2017. u 12:30 Ivan Kraljević

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Iako će mnogi reći kako je teško ''biti prorok u svom selu'', odnosno pred sebi bliskim ljudima potvrditi osobne kvalitete, Perica Biško definitivno spada u red onih koji svojim primjerom pobijaju tu tvrdnju. Naime, ovaj mladi vitinski fotograf, koji se fotografijom bavi isključivo iz hobija, u petak navečer će u rodnoj Vitini upriličiti svoju prvu samostalnu izložbu fotografija.

Kako voli reći, ovaj ga je hobi odveo do brojnih hercegovačkih planinskih vrhova i ostalih mjesta za koja prije intenziviranja bavljenja fotografijom nije ni sanjao kako će ih posjetiti. No, priznat će u razgovoru za Bljesak.info, za sve je ''kriva'' njegova rodna Vitina, selo u ljubuškoj općini.

''Svoje fotografske početke napravio sam u rodnoj Vitini. Usudio bih se reći kako možda nikada i ne bih uzeo fotoaparat u svoje ruke da nije bilo Vitine i njezine prirodne ljepote koja me oduvijek privlačila. Upravo zato sam odabrao ovo mjesto za svoju prvu samostalnu izložbu'', istaknuo je ovaj mladi fotograf.

Hobi u kojem istinski uživa

Glavna tematika Peričinih fotografija jesu priroda i hercegovački pejzaži koje je, kako kaže, tek krenuo otkrivati, od najvećih planinskih vrhova, rijeka, polja...

''Hercegovina je, bez uveličavanja, pravi fotografski raj'', poručuje naš sugovornik koji, pored prirodnih ljepota, uživa snimati portrete ljudi u narodnoj nošnji i adrenalinske fotografije munja. No, za sebe će uvijek reći kako je fotograf hobist koji se u ovome poslu vodi isključivo ljubavlju prema fotografiji.

''Za mene je ovo samo hobi u kojemu istinski uživam. Recimo, nije mi teško ustati u 3.00 sata u noći, vozit se sat vremena i penjat se isto toliko s opremom od 15 kilograma kako bih možda uhvatio samo jedan kadar ili čak niti jedan'', rekao je Perica Biško za Bljesak.info te otkrio što ga najviše impresionira.

''Fascinantno mi je gledati kako svjetlo uz drugačije vremenske uvjete može promijeniti percepciju ili doživljaj mjesta i same fotografije'', dodaje.

U potrazi za ''svojom'' munjom

I dok bi mnogi uoči svoje prve samostalne izložbe nervozno i nestrpljivo čekali istu i nadali se najboljemu, Perica ne miruje. Kako još uvijek nije ''otkrio'' svoju munju, sredinom ovoga tjedna dao se u lov na munje. Iako je u pitanju riskantna rabota, nije se obeshrabrio.

''Strah je uvijek prisutan, posebno kada sam daleko od vozila. Baš ovoga puta vrijeme se brzo mijenjalo, grmljavina koja je udarala na nekih 5-6 kilometara od mene, za desetak minuta se primakla i na jednoj od posljednjih fotografija sam uhvatio kako je munja udarila u repetitor u neposrednoj blizini. Srećom, bez ikakvih posljedica, ali nažalost bez fotografije kakvu doista želim, tako da sigurno neću odustati dok ne snimim munju po volji'', ističe ovaj fotograf, koji će u petak u 19.00 sati u konobi Vištica u Vitini javnosti predočiti svoje uratke.

''Dođite i pogledajte Hercegovinu kakvu još niste vidjeli'', dodao je na kraju razgovora za Bljesak.info.

Kopirati
Drag cursor here to close