Premijera

Hamlet u Mostaru: Najzahtjevnija predstava na daskama Kazališta

Kultura / Kazalište | 16. 05. 2017. u 12:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Brešanova 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja' jedan je od najvećih hrvatskih klasika, naša je do sad, produkcijski najzahtjevnija predstava'', rekao je ravnatelj mostarskog HNK, Ivan Vukoja, na konferenciji za medije povodom premijere nove predstave mostarskog kazališta.

Predstavu Ive Brešana, najznačajnijeg hrvatskog komediografa, za HNK Mostar, režirao je Ivan Leo Lemo, jedan od istaknutijih redatelja mlađe generacije u Hrvatskoj.

U ulozi Bukare pojavit će se Slaven Knezović, Učitelja igra Robert Pehar, Šimurinu Jelena Kordić Kuret, Majkaču Sanda Krgo Soldo, prvakinja drame HNK Mostar, Jocu Ivan Skoku, Anđu Angela Bulum, Pulju Miro Barnjak, Mačka Bojan Beribaka, a seljanke i seljake Nikolina Marić, Zorislav Galić, Mario Bošnjak i članice KUD-a sv. Ante Cim iz Mostara, Danica Džidić, Stana Šuman i Sofija Vrljić.

Vukoja je, prenosi Dnevnik.ba, istaknuo kako će ovo biti zasigurno još jedna kazališna uspješnica.

''Autorski tim redatelja Leme, scenografkinja Vesna Režić, kostimografkinja Mirjana Zagorec, skladatelj Zvonimir Dusper –Dus i koreograf Leo Mujić svojevrsna su potvrda i garancija da će Brešanov Hamlet u HNK Mostar biti kvalitetna i značajna predstava'', rekao je Vukoja.

Redatelj Ivan Leo Lemo kazao je kako mostarski HNK, nakon Brešanove smrti, prvi u regiji postavlja njegov komad na kazališne daske.

''Publika će uživati u sjajnoj političkoj satiri čiji je naglasak na ponašanjima običnih ljudih koji jedno od najvećih književnih djela zapadne civilizacije, Shakespearovog Hamleta, postavljaju u jednom selu u Dalmatinskoj zagori i kroz dijalektalni govore donose priču o svima nama'', rekao je splitski redatelj.

Tvrdi, pak, iako se Brešanov Hamlet, čini nekim “lakim, pučkim teatrom“, ustvari je slojevito i kompleksno djelo, uvijek jednako aktualno.
''Kada se nepismeni vlaji dohvate zapadne književnosti, gledamo jednu složenu, kompleksnu priču, a u našoj predstavi 'Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja', publika će imati priliku vidjeti i čuti integralni tekst, te dijelove teksta koji se inače ne postavljaju, posebice iz radijskih emisija, što donosi posebnu dimenziju zabave i duhovitosti, u ovoj, ipak, mučnoj priči'', smatra Lemo.

Premijera predstave „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“ je u srijedu, 17. svibnja, a prve dvije reprize su u četvrtak i petak, 18. i 19. svibnja u 20 sati.

Iz mostarskog HNK napominju kako se već zadnjih nekoliko dana traži ulaznica više, a svi zainteresirani rezervacije mogu izvršiti putem maila [email protected] i putem facebook stranica Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru i HNK za studente, studenti za HNK.

Kopirati
Drag cursor here to close