SFF

Grčki film 'Dan brijega' na press projekciji

Kultura / Film TV | 22. 08. 2013. u 13:09 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sedmog dana 19. Sarajevo film festivala na press projekciji u okviru natjecateljskog programa - igrani film prikazan je grčki crno-bijeli film "Dan brijega" redatelja Dimitrisa Bavellasa koji govori o bijegu od kuće dvoje ljudi.

Maria i Lukas istovremeno odlučuju pobjeći od kuće, a i jedno i drugo se nose s osobnim problemima: Maria je zaglavila u braku s bogatim Dimitrisem i odgaja njihovo dvoje djece, a Lukas je nezaposlen i ima mnoštvo dugova.

Lutajući Atenom svjedoče nizu kontroverznih situacija i upoznaju čudne likove.

Ovo je drugi film u natjecateljskom programu igranog filma koji se bavi aktualnom financijskom krizom, a režiser filma Bavellas je danas na pres-konferenciji kazao da ovu temu nije sam tražio nego je ona pronašla njega.

Naglasio je da je film napravljen s izuzetno malim proračunom te se može reći da je nastao na gerilski način i nikada ne bi bio snimljen da nije bilo podrške obitelji i cijele filmske ekipe.

Pohvalio je ekipu s kojom je radio, istaknuvši da su svi dobro odradili posao, iako su imali teške uvjete za rad.

Producentica filma Adlaia Giannopoulu je istaknula da filmovi ne bi trebali biti stvarani u ovakvim uvjetima, ali da se ne bi trebalo odustati od snimanja filmova zbog financijske krize.

Kazala je i da se ekipi svidio scenarij filma te da je to i jedan od osnovnih razloga zbog kojeg se ustrajalo u snimanju. Radili su, kaže, ponekad i na 45 stupnjeva Celzija, ali ništa od toga ih nije pokolebalo.

Govoreći o kinematografiji Grčke naglasila je da bez obzira na skučeni proračun postoje generacije filmskih stvaratelja u Grčkoj, koji uspijevaju napraviti film, oni se prikazuju na festivalima i bez obzira na sve preživljavaju.

Glavna glumica u filmu "Dan bijega" Maria Skoula je posebno naglasila da kriza nije uticala na njihov rad te da je cijela filmska ekipa bila odlučna da napravi veoma dobar film.

Ovaj film imat će svjetsku premijeru večeras pred publikom Sarajevo film festivala u Narodnom pozorištu u 22.30 sati.

Kopirati
Drag cursor here to close